Tuotannon liittäminen verkkoon

Mikrotuotannon liittäminen verkkoon

Mikrotuotannolla tarkoitetaan asiakkaan omaan sähköverkkoon liitettyjä alle 100 kVA:n tehoisia tuotantolaitteistoja esim. pientuulivoimaloita tai aurinkopaneeleita.

Nämä voidaan liittää asiakkaan olemassa olevaan sähköliittymään, jos nykyinen liittymisteho on riittävä. Myöskään energiamittausta ei tarvitse uusia vaan uusi etäluettava mittari ohjelmoidaan mittaamaan erikseen verkosta otettu sähkö ja verkkoon tuotettu sähkö.

Muistilista omaa mikrotuotantoa suunnittelevalle:

  1. Selvitä tarvittavat lupa-asiat kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.
  2. Valitse itsellesi sopiva mikrotuotantolaitteiston toimittaja. Sähköverkkoon liitettäviä laitteita ei saa asentaa itse, vaan työn tekee aina sähköurakoitsija.
  3. Tee verkonhaltijalle ilmoitus laitteiston liittämisestä täyttämällä ja palauttamalla mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake osoitteeseen verkkopalvelu@raumanenergia.fi vähintään viikkoa ennen haluttua käyttöönottopaivää.
  4. Tee mikrotuotannon ylijäämäsähkön ostosopimus sähkönmyyjäsi kanssa. Teemme mikrotuotannon ostosopimuksen automaattisesti niiden asiakkaiden kanssa, joilla on Omavoiman voimassaoleva sähkönmyyntisopimus. Mikrotuotantolaitteisto voidaan ottaa käyttöön kun ostosopimus on tehty.
  5. Ota meihin yhteyttä, mikäli haluat varmistua laitteiston täyttävän standardien mukaiset vaatimukset tai jos mikrotuotantolaitteistosi ylittää liittymän kokoa vastaavan nimellistehon (Kts. taulukko alempana). Edellytämme, että verkkoon liitetyissä mikrotuotantolaitteistoissa on turvajärjestelmä, joka estää virran syötön jännitteettömään verkkoon. 1.1.2023 alkaen kaikkien laitteiden tulee täyttää eurooppalaisen pientuotantostandardin SFS-EN 50549-1:2019 vaatimukset.

Yleistietolomake palautetaan verkkopalvelu(at)raumanenergia.fi

 Pientuotannon yleistietolomake

Tekniset vaatimukset:

Yksityiskohtaiset vaatimukset verkkoon liittämisen osalta on esitetty ohjeessa Yleisohje verkkoon liittämisestä ja sen teknisessä liitteessä Sähköntuotantolaitoksen liittäminen enintään 100 kVA laitokset.

Taulukossa esitämme suurimman sallitun mikrotuotannon nimellistehon eri kokoisille pienjänniteliittymille. Nämä tehorajat pohjautuvat mitoitusperiaatteisiimme. Noudattamalla taulukkoa ei liitettävyyttä tarvitse tarkistaa erikseen.

Taulukon raja-arvot pätevät pienimuotoiselle tuotannolle, joissa liitäntälaitteena on invertteri. Keskijänniteliittymien kohdalla tehdään aina tapauskohtainen tarkastelu liitettävyydestä tuotantolaitteiston koosta riippumatta.

Pientuotannon tehorajat pienjänniteliittymissä

Lisäksi tuotantolaitteiston verkkoon liittämisessä noudatetaan seuraavia ehtoja Tuotannon liittymisehdot (TLE11) ja Tuotannon verkkopalveluehdot (TVPE11).


Tuotannon liittäminen verkkoon

Voimalaitosten on täytettävä seuraavat ehdot:

Tuotantolaitteiston liittäminen yleiseen jakeluverkkoon ei saa aiheuttaa häiriöitä jakeluverkolle tai sen muille käyttäjille.

Tuotantolaitteiston liittäminen tai käyttö ei saa aiheuttaa vaaraa jakeluverkossa työskenteleville henkilöille. Generaattori on varustettava suojalaitteilla, jotka kytkevät laitteiston tai tuotantolaitteiston syöttämän saarekkeen irti yleisestä verkosta, jos verkkosyöttö katkeaa tai jännite tai taajuus laitteiston liitäntäpisteessä poikkeaa verkon ilmoitetuista arvoista.

Voimalaitoksen tuottaman sähkön tulee täyttää yleiseen jakeluun tarkoitetun sähkön laatuvaatimukset.

Yli 1000 kVA tehoiset voimalaitokset tai samaan verkon osaan liittyvät voimalaitosryhmät on kytkettävä suoraan Rauman Energia Sähköverkko Oy:n 110/20 kV sähköasemaan omaan johtolähtöönsä. Liittämiskohta on sähköasemalla.

Yli 300 kVA tehoiset voimalaitokset tai samaan verkon osaan liittyvät voimalaitosryhmät tulee liittää keskijänniteverkkoon (20kV).

Jakeluverkon jäykkyyttä kuvaavan oikosulkutehon liittymispisteessä on oltava vähintään 25-kertainen generaattorilaitteiston tai voimalaitosryhmän nimellistehoon verrattuna. Jos generaattorilaitteiston kytkentävirtasysäys on nimellisvirtaa suurempi, kasvaa myös liittymispisteen jäykkyysvaatimus.

Generaattorilaitteisto ei saa kytkeytyä yleiseen jakeluverkkoon, ellei jakeluverkon jännite ja taajuus ole normaaleissa rajoissa. Tuotantolaitos ei saa jäädä syöttämään Rauman Energia Sähköverkko Oy:n jakeluverkkoa, kun verkkoa ei syötetä muualta. Verkon uudelleen syöttäminen on voitava aloittaa ilman asiakkaan tuotantolaitteistoon kohdistuvia toimenpiteitä. Tuotantolaitoksen on kestettävä yleisessä jakeluverkossa tapahtuneet kytkentätoimenpiteet, muun muassa jälleenkytkennät. Jakelujännitteen palautuessa saa tuotantolaitos kytkeytyä takaisin verkkoon kymmenen minuutin jälkeen, kun jakeluverkon jännite on palautunut normaaliarvoon.

Tuotantolaitteisto on voitava erottaa yleisestä jakeluverkosta turvallisesti ja selkeästi. Jakeluverkon haltijalla on oltava pääsy erottamiskohtaan ja voitava tarvittaessa erottaa voimalaitos verkosta.

Näiden vaatimusten tarkoituksena on mahdollistaa voimalaitosten käyttö ja liittäminen Rauman Energia Sähköverkko Oy:n jakeluverkkoon siten, että voimalaitoksen käyttö on turvallista eikä siitä aiheudu häiriötä jakeluverkolle.

Ajankohtaista: Sähköverkko

Rauman Energia Sähköverkon Aittakarin puistomuuntamo sai toukokuussa aivan uuden ilmeen, kun seinät putsattiin ja niihin maalattiin Taivaan juuret -niminen seinämaalaus.

Rauman Energia Sähköverkko on julkaissut sähkäverkon kehittämissuunnitelman. Se on yleisön nähtävillä ja kommentoitavissa 16. kesäkuuta asti.

Sähköverkon saneerausta tehdään kesän aikana useissa paikoissa keskustan tuntumassa, mikä vaikuttaa liikennejärjestelyihin.

Rauman Energia Sähköverkko tiedottaa, että työt rikkoutuneen sähkökaapelin alueella alkavat viikon 12 aikana.

Tervetuloa Rauman Energian taloyhtiöpäättäjille suunnattuun pizzailtaan, josta saatte ratkaisuja taloyhtiönne toimivaan tulevaisuuteen.

Koostimme tämän uutisen yhteyteen Usein kysytyt kysymykset -osion, joka antaa vastauksia koskien tehonrajoitustoimintoa.

Kyseessä on merkittävä alennus Rauman Energia Sähköverkon asiakkaille, sillä tämän talven alennuksen kokonaisvaikutus on yli miljoona euroa.

Asiakkaille annettavan alennuksen kokonaisvaikutus on noin 0,5 miljoonaa euroa.