Siirtyminen sähkönkulutuksen varttimittaukseen

Kesäkuussa 2025 Rauman Energia Sähköverkon asiakkaiden sähkönkulutuksen mittaus siirtyy aiemmasta 60 minuutista 15 minuutin tarkkuuteen osana koko Suomen sähkömarkkinoiden muutosta. Olemme koonneet alle useimmin kysyttyjä kysymyksiä aiheesta.

Miksi mittaus toteutuu jatkossa tunnin sijasta 15 minuutin välein?

Suomen ja Euroopan sähkömarkkinoilla siirryttiin 15 minuutin taseselvitysjaksoon (= jakso, jossa sähkön tuotanto ja kulutus tasataan keskenään) vuonna 2023, jolloin ohjelmoitavissa olevat mittarit ohjelmoitiin valmiiksi nyt tapahtuvaa muutosta varten.

Muutoksen taustalla on energiamarkkinoiden ja -tuotantomuotojen kehitys. Uusiutuvien tuotantomuotojen, erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman, lisääntyminen aiheuttaa sähköjärjestelmässä enemmän vaihtelua, jonka vuoksi markkinoilta edellytetään entistä reaaliaikaisempaa mittausta sekä tuotannon ja kulutuksen hallintaa. Sähköverkkoyhtiöille syntyy tällöin velvollisuus toimittaa kulutuksesta mittaustietoa sähkömarkkinoiden keskitettyyn tiedonvaihtojärjestelmään Datahubiin 15 minuutin tarkkuudella.

Mistä tiedän, kykeneekö sähkömittarini mittaamaan kulutustani vartin välein?

Rauman Energia Sähköverkon alueella suurin osa mittareista kykenee mittaamaan kulutusta 15 minuutin tarkkuudella. Keväällä 2025 noin viidennes mittareista on sellaisia, joissa mittaus on mahdollista toteuttaa pelkästään tunneittain. Nämä yksivaiheiset mittarit sijaitsevat enimmäkseen kerrostaloissa ja tullaan vaihtamaan uusiin vuoden 2028 loppuun mennessä. Ennen sitä näiden mittareiden osalta siirrytään 15 minuutin mittaukseen siten, että tunnin kulutus jaetaan tasan neljään osaan.

Oman mittarisi mittaustarkkuuden voit helpoiten tarkistaa Fingridin Datahub-palvelusta. Kirjautuminen palveluun tapahtuu mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Mikäli etusivulla on aika-askeleeksi mainittu PT15M, mittaus tapahtuu 15 minuutin välein. Jos aika-askel on PT1H, mittaus tapahtuu tunnin välein. Datahub-palvelusta mittaustiedot ovat jo nyt näkyvissä 15 minuutin tarkkuudella, mikäli mittari tähän tarkkuuteen kykenee.

Mittaustarkkuustiedon pystyt tarkistamaan myös mittariltasi. Tunnin mittaus jatkuu mittareilla, joissa mittarin paneelissa näytön alapuolella lukee ”Aidon 5511”. Muissa mittarimalleissa valmius varttimittaukseen on olemassa.

Edellyttääkö muutos minulta toimenpiteitä?

Muutos ei edellytä toimenpiteitä asiakkailta.

Mistä voin seurata sähkön kulutustani?

Rauman Energia Sähköverkon asiakkaat voivat seurata sähkönkulutustaan Oiva Online -palvelusta. Kulutusraportointi päivittyy palveluun varttitasolle kesään 2025 mennessä.

Miten muutos vaikuttaa sähkön laskutukseen?

Muutoksella ei ole vaikutusta sähkön siirron laskutukseen ja laskutus perustuu jatkossakin kilowattitunteihin.

Varttimittaukseen siirtymisellä on pieniä vaikutuksia pörssisähköasiakkaille, sillä jatkossa sähkön pörssihinta määräytyy aiemman tunnin sijaan 15 minuutin välein. Näin ollen pörssisähkölle on jatkossa mahdollista olla vuorokaudessa aiemman 24 tuntihinnan sijasta 96 varttihintaa. Lisätietoja sähkön hintaan ja omaan sähkösopimukseen liittyvistä asioista saat sähkönmyyjältäsi.

Mitä hyötyä varttimittauksesta on?

Yksittäiselle asiakkaalle varttimittaus mahdollistaa tarkemman sähkönkulutuksen seurannan ja mahdollisuuden myös tarkempaan kulutuksen ohjaukseen.

Energiamarkkinoiden näkökulmasta varttimittaus mahdollistaa paremman tasehallinnan varsinkin uusiutuvan energiantuotannon määrän kasvaessa.

Kiinteistössäni on aurinkopaneelit. Miten muutos vaikuttaa netotukseen?

Kiinteistöissä, joissa esimerkiksi aurinkopaneeleiden kautta tapahtuu sähkön pientuotantoa, varttimittaus muuttaa netotuksen sykliä. Netotuksessa tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä. Aiemman tunnin sijaan netotus tapahtuu jatkossa 15 minuutin sisällä.

Ajankohtaista

Rauman Energia -konsernin liikevaihto vuonna 2024 oli 36,4 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa kertyi 4,4 miljoonaa euroa. Tilikauden voitto oli 2,4 miljoonaa euroa.

Rauman Energia Sähköverkko järjesti talvella koulutuspäivän, jossa harjoiteltiin puiden poistamista sähkölinjoilta. Koulutukseen osallistui reilut parikymmentä henkilöä, oman väen lisäksi Vertekin asentajia.

Asiakkuus- ja kehityspäällikkö Sami Seikolan työssä korostuu asiakaskokemuksen ylläpitäminen monella eri tavalla. Päällimmäisenä tehtävänä on varmistaa, että asiakkaat saavat erinomaista palvelua.

Lukko-säätiön avustukset mahdollistavat monen lapsen ja nuoren urheiluharrastuksen jatkamisen. Säätiö antoi 450 000 euroa uuteen jääpuistoon, joka innostaa iloiseen liikuntaan.

Ei sentään aivan viimeinen, mutta ei niitä ilmajohtoja enää juurikaan Raumalla näe. Peräti 98 prosenttia Rauman Energia Sähköverkon asiakkaista on säävarman sähköverkon piirissä.

Meillä on hahmotelmat tulevaisuuden verkosta kymmenisen vuotta eteenpäin. Tällä hetkellä pohdinnassa on miten pohjoisen saariston 20 kilovoltin ilmajohtoverkko tulevaisuudessa saneerataan.

Viestissä pyydetään varmistamaan, ettei kohteessa ole päällä sähkölaitteita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Sähköt kytketään käyttöpaikalle, kun asiakas on varmistanut turvallisuuden ja vastannut viestiin ohjeen mukaan.

Tarjoamme sinulle vakituisen työsuhteen mukavassa ja joustavassa työyhteisössä, mielenkiintoiset työtehtävät, joiden kehittämiseen pystyt itse omalla motivaatiollasi vaikuttamaan.