Siirtyminen sähkönkulutuksen varttimittaukseen

Kesäkuussa 2025 Rauman Energia Sähköverkon asiakkaiden sähkönkulutuksen mittaus siirtyy aiemmasta 60 minuutista 15 minuutin tarkkuuteen. Taustalla on koko Suomen sähkömarkkinoiden muutos, jonka yhteydessä siirrytään viidentoista minuutin kaupankäyntijaksoon. Toukokuussa 2025 kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoitti, että kesäkuulle 2025 kaavailtu muutos siirtyy lokakuun 2025 alkuun. Mittauksen tarkkuuden muutos tulee kuitenkin näkyviin Rauman Energia Sähköverkon asiakkaiden kulutusraporteille jo kesällä. Olemme koonneet alle useimmin kysyttyjä kysymyksiä aiheesta.

Miksi mittaus toteutuu jatkossa tunnin sijasta 15 minuutin välein?

Suomen ja Euroopan sähkömarkkinoilla siirryttiin 15 minuutin taseselvitysjaksoon (= jakso, jossa sähkön tuotanto ja kulutus tasataan keskenään) vuonna 2023, jolloin ohjelmoitavissa olevat mittarit ohjelmoitiin valmiiksi nyt tapahtuvaa muutosta varten.

Muutoksen taustalla on energiamarkkinoiden ja -tuotantomuotojen kehitys. Uusiutuvien tuotantomuotojen, erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman, lisääntyminen aiheuttaa sähköjärjestelmässä enemmän vaihtelua, jonka vuoksi markkinoilta edellytetään entistä reaaliaikaisempaa mittausta sekä tuotannon ja kulutuksen hallintaa. Sähköverkkoyhtiöille syntyy tällöin velvollisuus toimittaa kulutuksesta mittaustietoa sähkömarkkinoiden keskitettyyn tiedonvaihtojärjestelmään Datahubiin 15 minuutin tarkkuudella.

Mistä tiedän, kykeneekö sähkömittarini mittaamaan kulutustani vartin välein?

Rauman Energia Sähköverkon alueella suurin osa mittareista kykenee mittaamaan kulutusta 15 minuutin tarkkuudella. Keväällä 2025 noin viidennes mittareista on sellaisia, joissa mittaus on mahdollista toteuttaa pelkästään tunneittain. Nämä yksivaiheiset mittarit sijaitsevat enimmäkseen kerrostaloissa ja tullaan vaihtamaan uusiin vuoden 2028 loppuun mennessä. Ennen sitä näiden mittareiden osalta siirrytään 15 minuutin mittaukseen siten, että tunnin kulutus jaetaan tasan neljään osaan.

Oman mittarisi mittaustarkkuuden voit helpoiten tarkistaa Fingridin Datahub-palvelusta. Kirjautuminen palveluun tapahtuu mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Mikäli etusivulla on aika-askeleeksi mainittu PT15M, mittaus tapahtuu 15 minuutin välein. Jos aika-askel on PT1H, mittaus tapahtuu tunnin välein. Datahub-palvelusta mittaustiedot ovat jo nyt näkyvissä 15 minuutin tarkkuudella, mikäli mittari tähän tarkkuuteen kykenee.

Mittaustarkkuustiedon pystyt tarkistamaan myös mittariltasi. Tunnin mittaus jatkuu mittareilla, joissa mittarin paneelissa näytön alapuolella lukee ”Aidon 5511”. Muissa mittarimalleissa valmius varttimittaukseen on olemassa.

Edellyttääkö muutos minulta toimenpiteitä?

Muutos ei edellytä toimenpiteitä asiakkailta.

Mistä voin seurata sähkön kulutustani?

Rauman Energia Sähköverkon asiakkaat voivat seurata sähkönkulutustaan Oiva Online -palvelusta. Kulutusraportointi päivittyy palveluun varttitasolle alkukesästä 2025.

Miten muutos vaikuttaa sähkön laskutukseen?

Muutoksella ei ole vaikutusta sähkön siirron laskutukseen ja laskutus perustuu jatkossakin kilowattitunteihin.

Varttimittaukseen siirtymisellä on pieniä vaikutuksia pörssisähköasiakkaille, sillä jatkossa sähkön pörssihinta määräytyy aiemman tunnin sijaan 15 minuutin välein. Näin ollen pörssisähkölle on 1.10.2025 alkaen mahdollista olla vuorokaudessa aiemman 24 tuntihinnan sijasta 96 varttihintaa. Lisätietoja sähkön hintaan ja omaan sähkösopimukseen liittyvistä asioista saat sähkönmyyjältäsi.

Mitä hyötyä varttimittauksesta on?

Yksittäiselle asiakkaalle varttimittaus mahdollistaa tarkemman sähkönkulutuksen seurannan ja mahdollisuuden myös tarkempaan kulutuksen ohjaukseen.

Energiamarkkinoiden näkökulmasta varttimittaus mahdollistaa paremman tasehallinnan varsinkin uusiutuvan energiantuotannon määrän kasvaessa.

Kiinteistössäni on aurinkopaneelit. Miten muutos vaikuttaa netotukseen?

Kiinteistöissä, joissa esimerkiksi aurinkopaneeleiden kautta tapahtuu sähkön pientuotantoa, varttimittaus muuttaa netotuksen sykliä. Netotuksessa tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä. Aiemman tunnin sijaan netotus tapahtuu jatkossa 15 minuutin sisällä.

Artikkeli on julkaistu sivustolla alun perin maaliskuussa 2025 ja sitä on päivitetty viimeksi 20.5.2025.

Ajankohtaista

Asunto Oy Rauman Telefoon 1 on hyvä esimerkki taloyhtiöstä, jossa Lungi tuo säästöä ja parempaa asumismukavuutta.

Rauman Energia Sähköverkon asiakkaille lähti torstaina 26.6. klo 14 jälkeen virheellinen tekstiviesti sähkönjakelun keskeytyksestä. Viesti oli aiheeton ja johtui verkkotietojärjestelmän virheestä.

Raumalaiset ovat nauttineet edullisesta, luotettavasta ja vihreästä kaukolämmöstä jo vuosikymmeniä. Nyt Rauman Energia valmistautuu ottamaan seuraavat askeleet menestystarinan jatkon varmistamiseksi.

"Kaukolämpöliittymien kysyntä on ollut 2020-luvulla poikkeuksellisen korkealla. Kasvaneen suosion syitä ovat olleet tuet ja avustukset öljylämmityksestä luopumiseen sekä kaukolämmön edullisuus ja huolettomuus."

Rauman Energia suorittaa kaukolämpömittareiden laaduntarkastuksia 16.6.2025 alkaen Kappelinluhdan alueella.

Toimitusjohtaja Marko Haapalan työnkuva on monipuolinen niin Rauman Energian kuin osakkuusyhtiöiden taustalla työskentelyn vuoksi. Verkostoituminen alan tapahtumissa on tärkeä osa työtä.

Rauman Poikasoittokunta on toiminut vuodesta 1949. RPS on tarjonnut hyvän harrastuksen valtavalle määrälle poikia ja tyttöjä sekä tuottanut iloa ja näkyvyyttä Raumalle.

1+2=5 – Enemmän kuin sähköä. Meillä Raumalla sähkö ei ole pelkkää sähköä eikä lämpö vain lämpöä. Ne ovat energiaa ja elämyksiä ihan kaikkeen ja kaikille.