Tietoisku: Raumalainen kaukolämpö on ympäristöystävällinen valinta

Rauman Energian kaukolämpö on ympäristöyställinen lämmitysmuoto tuotantomuotonsa ansiosta, sillä se tuotetaan Rauman Biovoimassa, Rauman Energian ja Pohjolan Voiman omistamassa yhteistuotantolaitoksessa, jossa valtaosa energiasta tuotetaan biopolttoaineilla. Pääpolttoaineita ovat puun kuori ja puhdas kierrätyspuu, lisäksi Rauman Biovoimassa käytetään metsätähteitä ja kierrätyapolttoaineita.

Yhteistuotantovoimalaitos tarkoittaa, että siellä tuotetaan samanaikaisesti lämmön lisäksi sähköä. Yhteistuotannolla päästään erillistuotantoa korkeampaan hyötysuhteeseen eli tuotannossa tarvittavat polttoaineet saadaan käytettyä tehokkaammin hyödyksi. Kuvasimme alle, mitä yhteistuotantolaitoksessa käytännössä tapahtuu.

Rauman Biovoima
Rauman Biovoimassa tuotetaan raumalaista kaukolämpöä. (Kuva: Hannu Vallas)

Näin syntyy paikallista vihreää lämpöä ja sähköä:

  1. Rauman Biovoiman pääpolttoaineita ovat puun kuori, hakkuutähteet ja kierrätyspolttoaineet.

  2. Kuori ja bioliete kuivataan paperi- ja sellutehtaan hukkalämmöllä ja kierrätyspolttoaineet murskataan ennen polttoa.

  3. Polttoaineet palavat kattilassa energiaksi. Syntyvät savukaasut puhdistetaan huolellisesti.

  4. Kattilassa höyrystetty vesi pyörittää voimalaitoksen turbiinia.

  5. Turbiinissa tuotetaan sekä kaukolämpöä että höyryä. Turbiinin akselin perässä pyörivä generaattori tuottaa sähköä.

  6. Rauman Biovoima tuottaa ympäristöystävällisesti lähes kaiken Rauman kaukolämmön. Lisäksi tuotannossa syntyy prosessihöyryä paperitehtaalle ja sähköä.

Rauman Energia, etävalvonta, kaukolämpö
Digitaalisuus on tullu kaukolämpöön. Rauman Energia voi etävalvoa kohteita ja varmistaa, että kaukolämpöjärjestelmä toimii energiatehokkaasti. (Kuva: Lauri Tuomola)

Voiko kaukolämpö uudistua?

Kyllä, vaikka kyseessä on lähes 200 vuotta keksintö ja Raumallakin kaukolämmöstä on saatu nauttia jo 70-luvulta lähtien. 2020-luvulla kaukolämpö on historiansa suurimmassa muutoksessa. Teknologian huima kehitys ja taistelu ilmastonmuutosta vastaan luovat uusia vaatimuksia myös perinteiselle kaukolämpöjärjestelmälle, jolla on merkittävä rooli matkalla kohti puhtaampaa ja energiatehokkaampaa tulevaisuutta.

Kaukolämpöverkko mahdollistaa useiden eri energialähteiden hyödyntämisen lämmityksessä ja älykkäiden, asiakkaita ja kumppaneita yhdistävien ratkaisujen avulla kaukolämpö mahdollistaa luotettavat ja vaivattomat olosuhdepalvelut.

Kaukolämpöverkossa virtaavan veden lämpötilan laskeminen on yksi iso ja konkreettinen askel kohti seuraavan sukupolven puhdasta ja älykästä kaukolämpöjärjestelmää. Muutos mahdollistaa hukkalämpöjen, lämpöpumppujen ja uusien tuotantomuotojen hyödyntämisen suuressa mittakaavassa, samalla järjestelmän energiatehokkuus paranee ja lämpöhäviöt pienenevät.

  • Tutustu Lungi-palvelukokonaisuuteen tästä
Eetu Järvenpää, Rauman Energia
Kaukolämmön rakennuttamispäällikkö Eetu Järvenpää.

Ajankohtaista

Korotuksen kokonaisvaikutus vuotuiseen kaukolämpölaskuun on keskimäärin 7 prosenttia. Tämä tarkoittaa omakotitalossa noin 7–8 euroa kuukaudessa ja rivi- ja kerrostalossa noin 4–5 euroa kuukaudessa asuntoa kohti.

Lumenin avajaisia vietetään uudenvuodenaattona 31.12. ja tapahtuma kestää loppiaisviikonloppuun 7.1.2023 asti.

Kiinteistönomistajille on tarjolla useita uusia tukimuotoja, joilla he voivat olla mukana energiatalkoissa ja luoda samalla sekä puhtaampaa huomista että taloudellista säästöä.

Rauman Energia Sähköverkko tarjoaa lokakuun alusta lähtien uuden vaihtoehdon sähkönkulutuksen ohjaukseen (kuormanohjauspalvelu), josta on hyötyä etenkin sähkölämmitysasiakkaille, joilla on spot- eli pörssisähkösopimus.

Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu.

Sunnuntaiyönä  30.10. noin klo 00:30 aikaan oli keskeytys sähkönjakelussa. Katkoksen pituus oli reilun tunnin mittainen ja vaikutti noin 150 …

Sähkön järkevä käyttäminen on noussut syksyn kuumaksi puheenaiheeksi. Listasimme keinoja, joilla voi seurata omaa sähkönkäyttöä.