Nopea netti nyt ja tulevaisuudessa

Rauman Energia, Sukkela, valokuitu
Rauman Energia rakentaa valokuituverkkoa lisää joka vuosi. (Kuva: Elmeri Elo)

Listasimme faktoja, miksi Suomi tarvitsee kuitua. Ja miksi Rauman Energia haluaa varmistaa, että raumalaisille on tarjolla aitoa valokuitua nykyisiin ja tuleviin tiedonsiirtotarpeisiin.

Rauman Energia lanseerasi keväällä 2019 Sukkelan, aidon valokuituyhteyden, jonka jälkeen sadat raumalaiset ovat päässeet huippunopean ja viiveettömän nettiyhteyden makuun.

Mutta mihin tarvitaan valokuitua? Eikö esimerkiksi paljon hehkutettu 5G riitä?

Kyllä ja ei. Valokuitu ja 5G laitetaan usein puheissa vastakkain, yleensä turhaan. Molempia tarvitaan, sillä 5G-yhteyttä ei ole ilman valokuitua ja valokuitu ei sovellu liikkuvaan tarpeeseen. Tiivistettynä voisi sanoa, että valokuitu on ylivertainen kiinteissä käyttöpaikoissa ja mobiiliteknologia laitteissa, jotka matkaavat käyttäjiensä mukana.

Rauman Energia on rakentanut tietoliikenneinfraa omaan käyttöön jo 1980-luvulta asti. Kuparikaapelien asentamisesta siirryttiin valokuituun jo vuosituhannen vaihteessa ja kuitua myytiin eteenpäin yritysten, operaattoreiden ja kaupungin käyttöön.

“Toimiva raumalainen arki on tässäkin asiassa tärkeintä.”

Joitain vuosia sitten Rauman Energia teki strategisen päätöksen, että yhtiö haluaa antaa aidon valokuituverkon kaikkien raumalaisten käyttöön. Onhan paikallista valokuituverkkoa rakennettu jo yli 500 kilometriä.

– Haluamme jatkaa aktiivista valokuituverkon rakentamista edelleen. Näin varmistamme raumalaisten toimivat tietoliikenneyhteydet nyt ja tulevaisuudessa. Toimiva raumalainen arki on tässäkin asiassa tärkeintä, Rauman Energian hallintojohtaja Juha Viherjälaakso sanoo.

Mikä sitten tekee valokuidusta niin ylivertaisen?

– Valokuidussa ei ole mobiiliverkosta valitettavan tuttua kuormittumista. Valokuidussa ei myöskään ole viivettä, vaan se toimii huippunopeasti, sanoisinko jopa sukkelasti, molempiin suuntiin, Viherjälaakso luonnehtii.

Tällä hetkellä asennettavat liittymät tukevat vähintään gigan (Gbps) symmetristä nopeutta, uusimmat jopa 10 gigaa. Vertailuna voisi mainita, että koaksiaaliverkkoa hyödyntävä kaapelimodeemi yltää lähes valokuidun tasoiseen suorituskykyyn, kun puhutaan vastaanottonopeudesta, mutta lähetysnopeus jää kuitenkin noin 200 Mbps:n tasolle. Lisäksi valokuitu voittaa luotettavuudessa.

“Valokuidussa ei ole mobiiliverkosta valitettavan tuttua kuormittumista.”

Myös 5G pystyy hyvissä olosuhteissa (ei muita käyttäjiä, suora näkyvyys tukiasemaan, oikeanlainen päätelaite) lähes valokuitua vastaavaan vastaanottonopeuteen käytettäessä korkeita taajuuksia, mutta lähetysnopeus jää noin 100 Mbps:n tasolle.

Nopeaa nettiyhteyttä kaipaavien onkin syytä olla perillä eri vaihtoehdoista ja varmistaa, että oma tietoliikenneyhteys soveltuu juuri omiin tarpeisiin. Markkinoilla on tarjolla myös perinteistä puhelinkuparia pitkin tulevia “kuituyhteyksiä”, jotka eivät kuitenkaan ole koko matkalta valokuitua.

– Valokuidun potentiaali siirtotienä on lähes ääretön. Tällä hetkellä kuluttajapuolella ollaan ottamassa loikkaa gigan nopeudesta 10 gigaan (Gbps). Tulevaisuudessa tulemme näkemään yli 1000 gigan nopeuksia, ehkä jopa kotikäytössä. Lyhyesti sanottuna, kuituverkko mukautuu tarvittavaan tiedonsiirtokapasiteettiin nyt ja tulevaisuudessa, Rauman Energian valokuituyhteistyökumppani Cinia Oy:n Ari-Pekka Visuri sanoo.

Tasalaatuisen ja symmetrisen nopeuden lisäksi valokuidun etuna on viiveettömyys, jota etenkin nettipelejä harrastavat osaavat arvostaa.

“Valokuidun potentiaali siirtotienä on lähes ääretön.”

– Viiveellä yleisesti tarkoitetaan aikaa joka menee, kun IP-paketti liikkuu pisteestä a pisteeseen b. Viive muodostuu etäisyydestä, siirtotiestä ja matkalla olevista reitittimistä ja kytkimistä. Suurin tekijä on etäisyys ja siirtotie, Visuri selittää.

Viive ilmoitetaan yleensä millisekunteina ja se näkyy loppukäyttäjälle ”hidasteluna”, vaikka liittymä näyttäisi muuten toimivan nopeasti testattaessa. Kuituverkon viive on yleensä noin millisekunti loppukäyttäjän päätelaitteen ja operaattorin kytkimen välillä, kun taas kilpailevilla teknologioilla, esimerkiksi kuparitekniikalla, viive on vähintään noin kymmenkertainen.

Valokuidun eduksi voidaan laskea myös se, ettei se ole koskaan jaettua kaistaa, vaan ikioma liittymä, jonka nopeutta ei tule naapuri jakamaan tai häiritsemään. Lisäksi valokuidun toimintavarmuus on erinomainen. Sen suurin uhka on kaivinkone.

– Suurin osa kuituverkkojen osalta Cinian asiakaspalveluun tulevissa puheluissa liittyvät asiakkaiden sisäverkkoon, langattomaan verkkoon tai asiakaslaitteisiin. Itse kuituun liittyviä vikoja on todella harvoin, Ari-Pekka Visuri kertoo.

Yhteenvetona voisi sanoa, että kuitu on ylivoimainen kiinteässä käyttöpaikassa verrattuna muihin tarjolla oleviin tekniikoihin. Valokuitu ei myöskään vanhene, vaan sen käyttöikä on vähintään 50 vuotta. Mikä parasta, valokuitu on myös investointi, joka nostaa kiinteistön arvoa.

  • Rauman Energian Sukkela on aitoa valokuitua, jonka saatavuuden kotiisi voit tarkistaa tästä.

Ajankohtaista

Päivityksessä mittarit ohjelmoidaan toimittamaan tuntisarjan sijasta 15 minuutin mittaussarjaa.

Rauman Energia -konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia 34,9 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto laski 33 prosenttia 4,9 miljoonaan euroon ja tilikauden tulos oli 12,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Rauman Energian kaukolämmön yritys- ja taloyhtiöasiakkaiden on nyt mahdollista hankkia käyttöönsä 100-prosenttisesti vihreää kaukolämpöä.

Viime kuukausina on käyty valtavasti keskustelua energia-alan murroksesta. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna muutos on ollut vieläkin pidempikestoista ja suurempaa kuin mistä yleisesti puhutaan.

Kaukolämmön uudet palvelut ovat löytäneet hyvin tiensä raumalaisten asiakkaiden luokse.

Palvelupäällikkö Taru Arponen huolehtii, että uudet sähköliittymät tulevat kytketyksi ajallaan ja asiakkaat saavat vastauksia sähkökysymyksiin.

Poikkeuksellinen energiavuosi, energiansäästötalkoot ja edellisvuotta alhaisempi lämpötila näkyvät selvästi Rauman Energian viime vuoden tilastoissa.

Rauman Energia lanseeraa uuden BioTakuun, joka on suunnattu kaukolämmön yritys- ja taloyhtiöasiakkaille.