Varttitase ja siirtyminen 15 minuutin mittaukseen

Sähkömarkkinat siirtyivät Suomessa 15 minuutin taseselvitysjakson käyttöön 22.5.2023 alkaen. Aikaisemmin taseselvitys on tehty tunnin tarkkuudella.

Sähkömarkkinoiden taseselvityksen muutoksen taustalla vaikuttaa uusiutuvien energiantuotantomuotojen, erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen sähköjärjestelmässä. Tämän takia sähköntuotanto vaihtelee aiempaa enemmän sääolosuhteiden mukaan, joten myös sähkömarkkinoilta edellytetään entistä reaaliaikaisempaa tehotasapainon hallintaa. Varttitase on osa Euroopan laajuista energiamurrosta ja sähköjärjestelmän kehitystyötä, ja mahdollistaa pidemmällä aikavälillä yhteiseurooppalaisten sähkömarkkinoiden kehittymisen.

Sähköverkkoyhtiöt ovat velvoitettuja lähettämään sähkömarkkinoille 15 minuutin mittaustietoa suurista sähkönmittauksista sekä kaikista yksityisasiakkaiden 15 minuutin mittaustarkkuuteen pystyvistä sähkömittareista. Rauman Energia Sähköverkon alueella on 15 minuutin mittaustarkkuutteen pystyvät mittarit ohjelmoitu nyt kevään aikana.

Varttitase ei edellytä toimenpiteitä Rauman Energia Sähköverkon asiakkailta, ja sähkölaskutus perustuu jatkossakin kilowattitunteihin. Sen sijaan pientuotannon netotus muuttuu siten, että jatkossa netotus tapahtuu automaattisesti 15 minuutin sisällä aiemman yhden tunnin sijaan.

Ajankohtaista

Koostimme tämän uutisen yhteyteen Usein kysytyt kysymykset -osion, joka antaa vastauksia koskien tehonrajoitustoimintoa.

Pysähdy Rauman Energian Pop up -teltalle nuotion äärelle nauttimaan mehusta ja vaahtokarkeista.

Rauman Energian kaukolämpöjärjestelmässä ilmaantui torstain ja perjantain välisenä yönä tekninen vika, joka johtui Rauman Biovoiman lämmöntuo…

Kyseessä on merkittävä alennus Rauman Energia Sähköverkon asiakkaille, sillä tämän talven alennuksen kokonaisvaikutus on yli miljoona euroa.

Rauman Energia on EPV Energian osakkaana mukana investoimassa uuteen merkittävän kokoluokan aurinvoimapuistoon Lapualle.

Keskustan länsipuolella aiheutui sähkökatko torstai-illalla seitsemän jälkeen noin 2500 asiakkaalle.

Asiakaspalvelu palvelee jouluviikolla normaalisti torstaihin 21. joulukuuta asti. Perjantaina 22. joulukuuta asiakaspalvelupiste on suljettu ja puhelinpalvelu palvelee kello 16 asti.

Rauman Energia, Osuuskauppa Keula ja Rauman kaupunki järjestävät neljättä kertaa Lumen-valotaidetapahtuman Raumalla 10.–13.1.2024.