REO x Juniorilukko: Nopeilla yhteyksillä junioriurheilua kotisohville

Juniorilukon seurapäällikkö Antti Saarinen ja Rauman Energian asiakkuuspäällikkö Sami Seikola.

Taustaa

Juniorilukon eli Rauman Lukko ry:n toimintaan Lukko-perheessä kuuluvat jääkiekon juniori-ikäluokat, ringettetoiminta, luistelu- ja kiekkokoulut sekä erilaiset harrasteryhmät. Juniorilukko on alueensa merkittävä liikuttaja, jonka toiminnassa ovat mukana vuosittain sadat pelaajat ja toimihenkilöt. Toiminta ulottuu myös lähikuntiin Rauman ulkopuolelle niin sanottujen sateenvarjoseurojen myötä.

Juniorilukon seurapäällikkönä joulukuusta 2021 asti toiminut Antti Saarinen on tehnyt pitkään töitä junioriurheilun hyväksi. Saarinen on kuitenkin saanut huomata, että junioriurheilussakin vaatimukset kasvavat koko ajan. Yksi ilmentymä tästä on erityisesti koronaepidemian myötä Suomeen rantautunut Leijonat TV -palvelu.

– On upea juttu, että nykyään nuorempienkin juniorien ottelut voidaan saattaa esimerkiksi vanhempien ja isovanhempien katsottavaksi pitkiltä pelireissuilta kotisohville asti. Käytäntö on kuitenkin opettanut, että lähetysten toteuttaminen vaatii jäähalliin nopeaa nettiyhteyttä. Siksi asiaa lähdettiin aikanaan selvittämään paikallisen valokuitutoimijan kanssa.

Kuinka voimme olla avuksi?

Rauman Lukko ry:stä oltiin yhteydessä Rauman Energiaan. Olemassa olleet mobiiliratkaisut eivät mahdollistaneet uuden palvelun luotettavaa käyttöönottoa, joten parhaaksi vaihtoehdoksi nousi valokuituyhteyksien rakentaminen Rauman Lähdepellolla sijaitsevaan Tuki-Areenaan sekä Äijänsuon harjoitusjäähalli Notra Globeniin. Saarinen ei tuolla hetkellä toiminut vielä seurapäällikkönä, mutta näkee tehdyn ratkaisun edelleen tarpeellisena.

– Rauman Lukko ry kävi nettitarpeita läpi yhdessä Rauman Energian kanssa. Leijonat TV -palvelu vaatii erityisesti tasalaatuista ja nopeaa yhteyttä ulospäin eli lähetyssuuntaan. Junioripeleissä ylläpidetään nykyään myös reaaliaikaista tulospalvelua. Tämän vuoksi hyvät yhteydet ovat tarpeen myös toimitsija-aitiossa. Ruutupapereista on siirrytty läppäreihin ja mobiililaitteisiin.

Rauman Energian ratkaisu

Rauman Energia toteutti Juniorilukon tilaamat valokuituyhteydet kahteen harjoitusjäähalliin vuosien 2020 ja 2021 aikana. Toteutukseen sisältyi valokuituliittymien rakentaminen sekä jonkin verran kaapelointityötä hallien sisällä.

Rauman Energialla asiakkuuspäällikkönä toimiva Sami Seikola tekee yhtenä toimenaan valokuituyhteyksien myyntiä. Seikola näkee valokuituyhteyksille kasvavaa tarvetta.

– Kun nettiä käytetään yhä useammassa asiassa ja käyttäjäkunta on vauvasta vaariin, niin tarve nopeille, toimintavarmoille ja viiveettömille yhteyksille kasvaa. Kuparijohtoihin tai langattomuuteen perustuvissa tekniikoissa syntyy useamman käyttäjän tarpeissa usein pullonkauloja, jotka näkyvät yhteyden hitautena tai ajoittaisena tökkimisenä. Valokuidussa tätä ongelmaa ei ole, koska tekniikka mahdollistaa käytännössä rajattoman kapasiteetin ja takaa nopeuden sekä vastaanotto- että lähetyssuunnassa. Tämän vuoksi valokuituyhteys luo erinomaisen pohjan esimerkiksi liikkuvan kuvan lähettämiseen ja vastaanottamiseen.

Juniorilukon seurapäällikön työssään Antti Saarinen vastaa osaltaan siitä, että Raumalla harrastamisen puitteet ovat kunnossa.

– Yhteydet molemmilta halleilta ovat toimineet hyvin ja moitteettomasti. Se, että saamme junioripelejä näkymään halukkaille luotettavasti myös kotisohville asti, on osa kokonaisuutta. Meillä on Raumalla hyvät puitteet tehdä asioita ja harrastaa, Saarinen summaa.

Rauman Energia on rakentanut omaa valokuituverkkoa yhteensä satoja kilometrejä. Sami Seikola näkee asian tärkeänä.

– Rauman Energia on jo pitkään rakentanut valokuituverkkoa alueellaan hyödyntäen etenkin kaivantoja sähköverkon ja kaukolämmön rakennus- ja saneeraustöiden yhteydessä. Tämä on tärkeää yhteiskuntavastuun ja toimivan arjen näkökulmasta. Tarve nopeille ja luotettaville yhteyksille ei ole pelkästään tulevaisuutta vaan myös tätä päivää. Lisäksi asiaa voidaan tarkastella ympäristön näkökulmasta. Valokuitu on hyvin pitkäikäinen investointi, joka laskee netinkäytön ympäristövaikutuksia.

TIETOA VALOKUITUYHTEYKSISTÄ

  • Valokuituyhteys mahdollistaa nopean ja toimintavarman nettiyhteyden niin opiskeluun, etätyöhön, videoiden katseluun kuin pelaamiseenkin.
  • Valokuituyhteydelle on ominaista nopea ja viiveetön tiedonsiirto sekä lähetys- että vastaanottosuunnassa ilman ruuhkaa ja pullonkauloja.
  • Valokuituliittymän rakentamisella voi vaikuttaa positiivisesti oman kiinteistön arvoon.
  • Huomiota kannattaa kiinnittää myös kiinteistön omaan sisäverkkoon, jotta valokuituyhteydestä saakaiken hyödyn irti.
  • Rauman Energia myy valokuituyhteyksiä kotitalouksille, taloyhtiöille, yrityksille ja yhteisöille. Kotitaloudet voivat tarkistaa saatavuuden nettisivuillamme.
  • Valokuitu toimii myös langattomien yhteyksien, kuten 5G-teknologian mahdollistajana.

Kiinnostuitko?
Lue lisää ja ole meihin yhteydessä: raumanenergia.fi/valokuitu

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.