Paikalliset energiayhtiöt mukana helpottamassa yritysten aurinkosähköön siirtymistä

Seaside Industry Park
Raumalla esiteltiin viime viikolla lehdistölle Seaside Industry Parkin mittavaa aurinkovoimalaa. (Kuva: Lauri Tuomola)

Aurinkosähkölle on vahva kysyntä, mutta sen käyttöönottoa suurissa mittaluokissa voi hillitä pääomien investointi voimalaan. Kotimaiset energiayhtiöt, mukaan lukien Rauman Energia Oy ja Vakka-Suomen Voima Oy, helpottavat yritysten aurinkosähköön siirtymistä perustamalla valtakunnallisen palveluyhtiön, joka hoitaa aurinkovoimalaan liittyvät investoinnit ja käytännön asiat asiakkaidensa puolesta. Palvelumyynnin myötä aurinkosähkön hyödyntämisen odotetaan kiihtyvän. Yhtiön tavoitteena on useiden megawattien voimalaitoskanta jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

Uudenlaisesta toimintamallista on Raumalla saatu jo tänä syksynä esimakua, kun Rauman Energia investoi aurinkovoimalan Seaside Industry Parkiin Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n hallinnoiman kiinteistön katolle. Samalla Rauman Energia teki pitkäaikaisen sopimuksen aurinkovoimalan tuottaman sähkön myynnistä Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:lle.

-Aurinkosähkön kannattavuus ja kilpailukyky kotimaisena, päästöttömänä energiantuotantomuotona on kehittynyt viime vuosina vahvasti. Se, että aurinkosähkön käyttöönottoon liittyvät investoinnit ja käytännön asiat hoidetaan asiakkaiden puolesta palveluna, tuo uudenlaisen mahdollisuuden aurinkovoimaloiden rakentamiseen. Tämä malli soveltuu suurimpien, teholtaan satojen kilowattien kokoisten voimaloiden toteutukseen, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala ja Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen kommentoivat.

Palveluyhtiö Naps Aurinkovoimala Oy on nimensä mukaisesti perustettu yhdessä aurinkosähköpioneeri Naps Solar -konsernin kanssa. Yhtiön omistajien välinen roolitus on selkeä. Naps Solar Systems Oy suunnittelee ja rakentaa aurinkovoimalat ja Kokkolan Energian, Oulun Seudun Sähkön, Pori Energian, Rauman Energian, Vantaan Energian, Vakka-Suomen Voiman ja Napsin omistama Naps Aurinkovoimala Oy rahoittaa, käyttää ja kunnossapitää voimalat asiakkaiden katoilla. Uuden yhtiön avulla energiayhtiöt palvelevat yritysasiakkaita investoimalla aurinkovoimalaan näiden puolesta ja samalla kehittävät uusiutuvan energian osuutta Suomen energiamarkkinassa.

Uudessa palvelumallissa asiakas saa aurinkosähkön taloudelliset ja ympäristöhyödyt sekä Napsin aurinkovoimalan kiinteistönsä katolle ilman omaa investointia tai ylläpidon vastuita. Asiakas sitoutuu ostamaan voimalan tuottaman päästöttömän aurinkosähkön 15 vuoden sopimuskauden ajan. Tämän jälkeen asiakas voi lunastaa voimalan omakseen ja jatkaa sähkön tuotantoa. Aurinkovoimalan tyypillinen elinkaari on 30 - 40 vuotta. Aurinkosähkön käyttäjäksi siirtyminen on palvelun myötä entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Naps Aurinkovoimala Oy:n palveluja myyvät sekä sen energiayhtiöomistajat että Naps. Yhtiö tavoittelee johtavan aurinkosähköpalvelujen toimittajan asemaa sekä useiden megawattien voimalaitoskantaa jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

Lisätietoja: https://www.aurinkovoimala.fi/

Ajankohtaista

Loppuvuodesta 2025 valmistuva Heininevan aurinkovoimapuisto tulee olemaan yksi Suomen suurimmista, ja ensimmäinen turvetuotantoalueelle rakennettava puisto. Aurinkopaneeleita asennetaan puistoon noin 123 000 kappaletta. Aurinkovoimapuiston sähköntuotanto käynnistyy loppuvuoden aikana.

Rauman SalBa on onnistuneesti astunut omaa kokoaan suuremman toimijan saappaisiin. Laajan perustoiminnan lisäksi kirsikoina kakun päällä ovat alkuvuoden jäähallipeli ja loppuvuoden EFT-turnaus.

Automaatiopäällikkö Aki Ijäksen toimenkuva on todella monipuolinen ja työpäivät vaihtelevia, mikä tuo mielekkyyttä työhön. Töitä tehdään yhdessä työkaverien ja alihankkijoiden kanssa.

Omavoiman pörssisähkön ohjauspalvelu ohjaa sähkönkäyttöä pörssisähkön edullisille tunneille ja vähentää käyttöä kalliiden spot-tuntien ajalta. Näin saat hyödyt irti tuntihintojen vaihtelusta ja sähkönkulutus on pienempää pörssisähkön kalliiseen aikaan. Omavoiman Mika Kujala ja Mika Mankinen kertovat, miten se toimii.

Energiateollisuuden tekemän linjauksen mukaan energia-alan vastuullisuuden kolme tärkeintä teemaa ovat siirtyminen energian tuotannossa ja jakelussa hiilineutraaliuuteen, toimitusvarmuus ja luotettavuus sekä yhteiskunnan hiilineutraaliuden edistäminen.

Energiateollisuus ry on päivittänyt verkkopalveluehdot, joita Rauman Energia Sähköverkko Oy palveluissaan noudattaa. Uudet ehdot tulevat voimaan 1.12.2024 alkaen.

Yleinen arvonlisäverokanta nousi 1.9.2024 alkaen 25,5 prosenttiin ja se näkyy Rauman Energian ja Rauman Energia Sähköverkon verollisissa hinnoissa.

Rauman Energia osallistuu syksyn Energiansäästöviikkoon liittymällä Motivan organisoiman ”Hei, kaikki toimii!” -energiaopetuspakettien tukijaorganisaatioksi.