Paikalliset energiayhtiöt mukana helpottamassa yritysten aurinkosähköön siirtymistä

Seaside Industry Park
Raumalla esiteltiin viime viikolla lehdistölle Seaside Industry Parkin mittavaa aurinkovoimalaa. (Kuva: Lauri Tuomola)

Aurinkosähkölle on vahva kysyntä, mutta sen käyttöönottoa suurissa mittaluokissa voi hillitä pääomien investointi voimalaan. Kotimaiset energiayhtiöt, mukaan lukien Rauman Energia Oy ja Vakka-Suomen Voima Oy, helpottavat yritysten aurinkosähköön siirtymistä perustamalla valtakunnallisen palveluyhtiön, joka hoitaa aurinkovoimalaan liittyvät investoinnit ja käytännön asiat asiakkaidensa puolesta. Palvelumyynnin myötä aurinkosähkön hyödyntämisen odotetaan kiihtyvän. Yhtiön tavoitteena on useiden megawattien voimalaitoskanta jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

Uudenlaisesta toimintamallista on Raumalla saatu jo tänä syksynä esimakua, kun Rauman Energia investoi aurinkovoimalan Seaside Industry Parkiin Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n hallinnoiman kiinteistön katolle. Samalla Rauman Energia teki pitkäaikaisen sopimuksen aurinkovoimalan tuottaman sähkön myynnistä Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:lle.

-Aurinkosähkön kannattavuus ja kilpailukyky kotimaisena, päästöttömänä energiantuotantomuotona on kehittynyt viime vuosina vahvasti. Se, että aurinkosähkön käyttöönottoon liittyvät investoinnit ja käytännön asiat hoidetaan asiakkaiden puolesta palveluna, tuo uudenlaisen mahdollisuuden aurinkovoimaloiden rakentamiseen. Tämä malli soveltuu suurimpien, teholtaan satojen kilowattien kokoisten voimaloiden toteutukseen, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala ja Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen kommentoivat.

Palveluyhtiö Naps Aurinkovoimala Oy on nimensä mukaisesti perustettu yhdessä aurinkosähköpioneeri Naps Solar -konsernin kanssa. Yhtiön omistajien välinen roolitus on selkeä. Naps Solar Systems Oy suunnittelee ja rakentaa aurinkovoimalat ja Kokkolan Energian, Oulun Seudun Sähkön, Pori Energian, Rauman Energian, Vantaan Energian, Vakka-Suomen Voiman ja Napsin omistama Naps Aurinkovoimala Oy rahoittaa, käyttää ja kunnossapitää voimalat asiakkaiden katoilla. Uuden yhtiön avulla energiayhtiöt palvelevat yritysasiakkaita investoimalla aurinkovoimalaan näiden puolesta ja samalla kehittävät uusiutuvan energian osuutta Suomen energiamarkkinassa.

Uudessa palvelumallissa asiakas saa aurinkosähkön taloudelliset ja ympäristöhyödyt sekä Napsin aurinkovoimalan kiinteistönsä katolle ilman omaa investointia tai ylläpidon vastuita. Asiakas sitoutuu ostamaan voimalan tuottaman päästöttömän aurinkosähkön 15 vuoden sopimuskauden ajan. Tämän jälkeen asiakas voi lunastaa voimalan omakseen ja jatkaa sähkön tuotantoa. Aurinkovoimalan tyypillinen elinkaari on 30 - 40 vuotta. Aurinkosähkön käyttäjäksi siirtyminen on palvelun myötä entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Naps Aurinkovoimala Oy:n palveluja myyvät sekä sen energiayhtiöomistajat että Naps. Yhtiö tavoittelee johtavan aurinkosähköpalvelujen toimittajan asemaa sekä useiden megawattien voimalaitoskantaa jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

Lisätietoja: https://www.aurinkovoimala.fi/

Ajankohtaista

Rauman Energian aloittaa maanantaina 16.12. kaukolämpötyöt Syväraumankadun ja Rauhankadun risteyksessä. Kaukolämpökaivon vuodonkorjaustyöt…

Pallo-Iirot tekee Rauman seudulla laajaa, hyvää ja arvokasta työtä eri-ikäisten ihmisten liikuttamiseksi. Iirolandia on poikkeuksellisen hieno konsepti.

Asiakkuusinsinööri Sofia Siivosen työpäivät koostuvat monipuolisesti erilaisista töistä ja asiakaskohtaamisista. Pääasiassa hän myy tuotteita ja palveluita taloyhtöille ja yrityksille.

Viides Lumen-valotaidetapahtuma järjestetään tammikuun puolivälissä 2025. Taideagentti Annukka Ketola tuottaa tapahtumaa nyt kolmatta kertaa ja Rauman Energia on pääsponsorina jo viidettä kertaa.

"Vuoden päästä ilmajohtoja on enää saaristossa. Sinne niitä jääkin, sillä kaapelointi on hankalaa. Saarimökeillä on opittu varautumaan sähkökatkoihin."

Rauman Energian kaukolämmön perus- ja energiamaksuihin tulee 7,8 prosentin korotus 1.1.2025 alkaen.

Uusi tekstiviestipalvelu on otettu käyttöön mahdollisten vääriin käyttöpaikkoihin kohdistuvien sopimusmuutoksien vuoksi.

Rauman Energia Sähköverkko joutuu tekemään verkkopalveluhintoihin eli siirtomaksuihin keskimäärin neljän prosentin korotuksen ensi vuoden alussa.