Paikalliset energiayhtiöt mukana helpottamassa yritysten aurinkosähköön siirtymistä

Seaside Industry Park
Raumalla esiteltiin viime viikolla lehdistölle Seaside Industry Parkin mittavaa aurinkovoimalaa. (Kuva: Lauri Tuomola)

Aurinkosähkölle on vahva kysyntä, mutta sen käyttöönottoa suurissa mittaluokissa voi hillitä pääomien investointi voimalaan. Kotimaiset energiayhtiöt, mukaan lukien Rauman Energia Oy ja Vakka-Suomen Voima Oy, helpottavat yritysten aurinkosähköön siirtymistä perustamalla valtakunnallisen palveluyhtiön, joka hoitaa aurinkovoimalaan liittyvät investoinnit ja käytännön asiat asiakkaidensa puolesta. Palvelumyynnin myötä aurinkosähkön hyödyntämisen odotetaan kiihtyvän. Yhtiön tavoitteena on useiden megawattien voimalaitoskanta jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

Uudenlaisesta toimintamallista on Raumalla saatu jo tänä syksynä esimakua, kun Rauman Energia investoi aurinkovoimalan Seaside Industry Parkiin Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:n hallinnoiman kiinteistön katolle. Samalla Rauman Energia teki pitkäaikaisen sopimuksen aurinkovoimalan tuottaman sähkön myynnistä Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:lle.

-Aurinkosähkön kannattavuus ja kilpailukyky kotimaisena, päästöttömänä energiantuotantomuotona on kehittynyt viime vuosina vahvasti. Se, että aurinkosähkön käyttöönottoon liittyvät investoinnit ja käytännön asiat hoidetaan asiakkaiden puolesta palveluna, tuo uudenlaisen mahdollisuuden aurinkovoimaloiden rakentamiseen. Tämä malli soveltuu suurimpien, teholtaan satojen kilowattien kokoisten voimaloiden toteutukseen, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala ja Vakka-Suomen Voiman toimitusjohtaja Rami Tähtinen kommentoivat.

Palveluyhtiö Naps Aurinkovoimala Oy on nimensä mukaisesti perustettu yhdessä aurinkosähköpioneeri Naps Solar -konsernin kanssa. Yhtiön omistajien välinen roolitus on selkeä. Naps Solar Systems Oy suunnittelee ja rakentaa aurinkovoimalat ja Kokkolan Energian, Oulun Seudun Sähkön, Pori Energian, Rauman Energian, Vantaan Energian, Vakka-Suomen Voiman ja Napsin omistama Naps Aurinkovoimala Oy rahoittaa, käyttää ja kunnossapitää voimalat asiakkaiden katoilla. Uuden yhtiön avulla energiayhtiöt palvelevat yritysasiakkaita investoimalla aurinkovoimalaan näiden puolesta ja samalla kehittävät uusiutuvan energian osuutta Suomen energiamarkkinassa.

Uudessa palvelumallissa asiakas saa aurinkosähkön taloudelliset ja ympäristöhyödyt sekä Napsin aurinkovoimalan kiinteistönsä katolle ilman omaa investointia tai ylläpidon vastuita. Asiakas sitoutuu ostamaan voimalan tuottaman päästöttömän aurinkosähkön 15 vuoden sopimuskauden ajan. Tämän jälkeen asiakas voi lunastaa voimalan omakseen ja jatkaa sähkön tuotantoa. Aurinkovoimalan tyypillinen elinkaari on 30 - 40 vuotta. Aurinkosähkön käyttäjäksi siirtyminen on palvelun myötä entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Naps Aurinkovoimala Oy:n palveluja myyvät sekä sen energiayhtiöomistajat että Naps. Yhtiö tavoittelee johtavan aurinkosähköpalvelujen toimittajan asemaa sekä useiden megawattien voimalaitoskantaa jo vuoden 2019 alkupuoliskon aikana.

Lisätietoja: https://www.aurinkovoimala.fi/

Ajankohtaista

Rauman Energia -konsernin liikevaihto vuonna 2024 oli 36,4 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa kertyi 4,4 miljoonaa euroa. Tilikauden voitto oli 2,4 miljoonaa euroa.

Rauman Energia Sähköverkko järjesti talvella koulutuspäivän, jossa harjoiteltiin puiden poistamista sähkölinjoilta. Koulutukseen osallistui reilut parikymmentä henkilöä, oman väen lisäksi Vertekin asentajia.

Asiakkuus- ja kehityspäällikkö Sami Seikolan työssä korostuu asiakaskokemuksen ylläpitäminen monella eri tavalla. Päällimmäisenä tehtävänä on varmistaa, että asiakkaat saavat erinomaista palvelua.

Lukko-säätiön avustukset mahdollistavat monen lapsen ja nuoren urheiluharrastuksen jatkamisen. Säätiö antoi 450 000 euroa uuteen jääpuistoon, joka innostaa iloiseen liikuntaan.

Ei sentään aivan viimeinen, mutta ei niitä ilmajohtoja enää juurikaan Raumalla näe. Peräti 98 prosenttia Rauman Energia Sähköverkon asiakkaista on säävarman sähköverkon piirissä.

Meillä on hahmotelmat tulevaisuuden verkosta kymmenisen vuotta eteenpäin. Tällä hetkellä pohdinnassa on miten pohjoisen saariston 20 kilovoltin ilmajohtoverkko tulevaisuudessa saneerataan.

Viestissä pyydetään varmistamaan, ettei kohteessa ole päällä sähkölaitteita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Sähköt kytketään käyttöpaikalle, kun asiakas on varmistanut turvallisuuden ja vastannut viestiin ohjeen mukaan.

Tarjoamme sinulle vakituisen työsuhteen mukavassa ja joustavassa työyhteisössä, mielenkiintoiset työtehtävät, joiden kehittämiseen pystyt itse omalla motivaatiollasi vaikuttamaan.