Vieraskynä: Energiakriisi laantumassa

Marko Kuittinen, Omavoima
Kirjoittaja on Omavoiman riskienhallintapäällikkö Marko Kuittinen.

Vuosi 2023 oli sähkömarkkinoilla vaiheikas. Samaa on toki voinut sanoa myös muutamasta edellisestä vuodesta. Kotimaisen sähköntuotannon määrä kasvoi voimakkaasti uuden ydinvoimalan käyttöönoton sekä uuden tuulivoimatuotantokapasiteetin valmistumisen seurauksena. Sähkön kulutus saavutti pitkään aikaan matalimman liukuvan 12 kuukauden lukeman alkusyksystä, mutta vuoden lopun kylmemmät säät nostivat liukuvan 12 kuukauden kulutukset jälleen noususuuntaan. Kotimaisen tuotannon kasvun, siitä seuranneen tuontisähkön määrän vähentymisen sekä maltillisena pysyneen kulutuksen seurauksena keskimääräinen tukkumarkkinahinta Suomessa laski tuntuvasti vuositasolla edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2022 alkanut energiakriisi näyttäisikin olevan laantumassa.

Viime vuoden aikana nähtiin joitakin yksittäisiä korkeiden hintojen piikkejä sekä ennätysmäärä negatiivisia tuntihintoja. Itse asiassa Suomessa nähtiin negatiivisia tuntihintoja eniten koko Euroopassa vuoden 2023 aikana. Tuntihintojen vaihtelu on tullut sähkömarkkinoille jäädäkseen. Jo nyt aktiivinen ja joustoon kykenevä asiakas voi joko omilla toimillaan tai erilaisten ohjausratkaisujen kautta saada alennettua omia sähkökustannuksiaan.

“Tuntihintojen vaihtelu on tullut sähkömarkkinoille jäädäkseen.”

Tuntihintojen voimakas vaihtelu voi ymmärrettävästi hirvittää asiakkaita. On kysytty aiheellisesti, miten hinta voi yhtenä hetkenä olla -50 snt/kWh ja jonain toisena hetkenä yli 2 €/kWh? Kuitenkin kaikille hinnoille löytyy jokin järkeenkäypä peruste. Esimerkiksi voimakkaasti negatiiviset hinnat marraskuun perjantaina johtuivat erään markkinatoimijan pörssiin jättämästä liian suuresta myyntitarjouksesta. Tammikuun alkupuolella nähty poikkeuksellisen korkea hinta johtui puolestaan pitkään jatkuneen erittäin kylmän jakson kulminoitumisesta sekä joidenkin tuotantolaitosten samanaikaisesta vikaantumisesta.

Voidaan kuitenkin todeta, että näin suuresta hintojen vaihtelusta eivät hyödy sähkön tuottajat, sähkön myyjät eivätkä myöskään asiakkaat. Silti uskallan sanoa, että pörssihintojen määräytymismekanismia ei ole mielestäni tarpeen muuttaa. Esillä olleet mallit esimerkiksi jatkuvasta sähkön hintakatosta johtaisivat sähkön tuotannon vähentymiseen, mikä taas johtaisi ongelmiin sähkön käyttäjillä. Parempi ratkaisu olisi tuoda markkinoille lisää säätöön kykenevää tuotantoa, sähkön varastointiratkaisuja sekä lisätä kulutusjouston mahdollisuuksia asiakkaille.

Jos tuntihintojen voimakas vaihtelu ei sovi oman sähkölaskun perustaksi, voivat asiakkaat onneksi valita myös sellaisen sähkönmyyntituotteen, missä vaihtelusta sekä kulutuksen ajoittamisesta hyötyy, mutta hintatason on voinut kiinnittää itselle sopivalla hetkellä ja hintatasolla. Tällainen sähkönmyyntituote löytyy myös paikalliselta sähkönmyyjältäsi. Se on Priima.

Marko Kuittinen
Omavoiman riskienhallintapäällikkö

Ajankohtaista

Rauman Energian aloittaa maanantaina 16.12. kaukolämpötyöt Syväraumankadun ja Rauhankadun risteyksessä. Kaukolämpökaivon vuodonkorjaustyöt…

Pallo-Iirot tekee Rauman seudulla laajaa, hyvää ja arvokasta työtä eri-ikäisten ihmisten liikuttamiseksi. Iirolandia on poikkeuksellisen hieno konsepti.

Asiakkuusinsinööri Sofia Siivosen työpäivät koostuvat monipuolisesti erilaisista töistä ja asiakaskohtaamisista. Pääasiassa hän myy tuotteita ja palveluita taloyhtöille ja yrityksille.

Viides Lumen-valotaidetapahtuma järjestetään tammikuun puolivälissä 2025. Taideagentti Annukka Ketola tuottaa tapahtumaa nyt kolmatta kertaa ja Rauman Energia on pääsponsorina jo viidettä kertaa.

"Vuoden päästä ilmajohtoja on enää saaristossa. Sinne niitä jääkin, sillä kaapelointi on hankalaa. Saarimökeillä on opittu varautumaan sähkökatkoihin."

Rauman Energian kaukolämmön perus- ja energiamaksuihin tulee 7,8 prosentin korotus 1.1.2025 alkaen.

Uusi tekstiviestipalvelu on otettu käyttöön mahdollisten vääriin käyttöpaikkoihin kohdistuvien sopimusmuutoksien vuoksi.

Rauman Energia Sähköverkko joutuu tekemään verkkopalveluhintoihin eli siirtomaksuihin keskimäärin neljän prosentin korotuksen ensi vuoden alussa.