Tutkimus: Ihmiset arvostavat sähköyhtiön paikallisuutta

Joka toinen suomalainen on huolissaan siitä, että Suomessa käytetystä sähköstä yli viidesosa tuodaan Suomeen ulkomailta. 40 prosenttia kansalaisista haluaisi lisätä kotimaista sähköntuotantoa, vaikka se nostaisi sähkön hintaa Suomessa. Luvut selviävät Paikallisvoima ry:n tuoreesta kyselytutkimuksesta, jonka toteutti YouGov Finland syyskuun alussa.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat hyvin varautuneet sähkökatkoihin. Kyselyyn vastanneista 51 prosenttia kertoi varautuneensa siihen, että sähköt ovat poikki yli kaksi tuntia muutaman kerran vuodessa. Vastaajien välillä ei näy juurikaan alueellisia eroja, mutta alle 30-vuotiaat ovat varautuneet katkoihin hieman harvemmin kuin yli 30-vuotiaat.

Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että sähköt voivat olla kerrallaan poikki kolme tuntia tai vähemmän. Pidemmästä katkosta koituisi vastaajien mielestä kohtuutonta haittaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Älyverkko-työryhmän tänään julkistetussa väliraportissa toivotaan, että sähkön kulutuksen joustosta saataisiin jatkossa apua huippukulutuksen hallintaan. Paikallisvoiman tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista olisi valmis lyhyellä varoitusajalla siirtämään sähkösaunan lämmitystä, pyykinpesua tai viihde-elektroniikan käyttöä sähköpulan helpottamiseksi. Enemmistö (60 prosenttia) ei kuitenkaan halua maksaa lisähintaa sähkön kulutusta ohjaavista palveluista.

Sähkön kotimaisuus tärkeää kuluttajille

Kyselytutkimuksen mukaan tärkein tekijä sähkön myyjän valinnassa on hinta. Toiseksi tärkeimmäksi valintakriteeriksi nousi sähköyhtiön kotimainen omistus. 28 prosenttia vastaajista sanoi kotimaisen omistuksen olevan merkittävä tekijä sähköyhtiön valinnassa. Jaetulle kolmannelle sijalle nousivat sähkön tuotantotapa ja sähköyhtiön paikallisuus.

-Tämä on paikallisten energiayhtiöiden kannalta ilahduttava tutkimustulos. Tulos kertoo siitä, että ihmiset arvostavat heitä lähellä olevia, tuttuja sähköyhtiöitä ja niiden palveluita, sanoo Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja Toivo Hurme.

Kyselytutkimuksen päätavoitteena oli selvittää suomalaisten näkemyksiä ja asenteita sähkökatkoihin ja sähkön säästämiseen liittyen. Tiedot kerättiin web-kyselynä, ja tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuuluivat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kokonaisvastaajamäärä on 1006. Tuloksissa keskimääräinen luottamusväli on noin 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.