Sukkela on nyt Lounea

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan. 

Rauman Energian Sukkela on nyt Lounea valokuitu

Rauman Energia Oy ja Lounea Palvelut Oy tekivät toukokuun lopulla kaupan, jonka myötä Rauman Energian Sukkela-valokuituliiketoiminta siirtyy Lounealle 1. heinäkuuta alkaen.

– Lähdemme nyt yhdessä Rauman Energian kanssa kehittämään Rauman alueen valokuituverkkoa ja sen palveluja eteenpäin, Lounea Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Juha Häkämies sanoo.

Muutos ei edellytä asiakkailta toimenpiteitä. Nykyiset sopimukset pysyvät voimassa ja tutut palvelut jatkuvat keskeytyksettä, vaikka Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Lounean valokuituverkko tavoittaa jo noin puoli miljoonaa suomalaista ja tuo mutkattoman digiarjen kymmenille tuhansille asiakkaille ympäri Suomea. Lounea on rakentanut valokuituverkkoja jo yli 15 vuoden ajan ja investoinut vuoden 2010 jälkeen valokuituverkkoihin lähes 200 miljoonaa euroa. Rauman Energian kanssa tehty liiketoimintakauppa tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.

Rauman Energia rakentanut verkkoa jo pitkään

Rauman Energia on rakentanut valokuituverkkoa jo pitkään omiin tiedonsiirtotarpeisiin, ja Sukkela lanseerattiin viitisen vuotta sitten mahdollistamaan raumalaisten liittyminen paikalliseen valokuituun.

– Markkinatilanne on muuttunut viimeisten vuosien aikana ja asiakkaiden odotukset monipuolisille internet- ja TV-palveluille kasvavat edelleen. Liiketoimintakaupan myötä valokuituverkon asiakkaille tulee saataville nykyistä laajemmat ja kehittyvät palvelut, Rauman Energian hallintojohtaja Juha Viherjälaakso toteaa.

Rauman Energia omistaa edelleen valokuituverkon ja kehittää sitä raumalaisten parhaaksi.

– Meille oli tärkeää löytää arvojemme mukainen kumppani, joka kotimaisena toimijana panostaa asiakastyytyväisyyteen ja tuottaa palveluja rakentamaamme verkkoon, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala sanoo.

Lue lisää: Usein kysytyt kysymykset

***

Näkökulmia valokuituun

Mikä tekee valokuidusta niin ylivertaisen?

Valokuidussa ei ole mobiiliverkosta valitettavan tuttua kuormittumista. Valokuidussa ei myöskään ole viivettä, vaan se toimii huippunopeasti molempiin suuntiin. Tasalaatuisen ja symmetrisen nopeuden lisäksi valokuidun etuna on viiveettömyys, jota etenkin nettipelejä harrastavat osaavat arvostaa.

Valokuidun eduksi voidaan laskea myös se, ettei se ole koskaan jaettua kaistaa, vaan ikioma liittymä, jonka nopeutta ei tule naapuri jakamaan tai häiritsemään. Lisäksi valokuidun toimintavarmuus on erinomainen. Sen suurin uhka on kaivinkone.

Eikö paljon hehkutettu 5G riitä?

Kyllä ja ei. Valokuitu ja 5G laitetaan usein puheissa vastakkain, yleensä turhaan. Molempia tarvitaan, sillä 5G-yhteyttä ei ole ilman valokuitua ja valokuitu ei sovellu liikkuvaan tarpeeseen. Tiivistettynä voisi sanoa, että valokuitu on ylivertainen kiinteissä käyttöpaikoissa ja mobiiliteknologia laitteissa, jotka matkaavat käyttäjiensä mukana.

Valokuitu on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Se mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman tiedonsiirron, mikä vähentää energiankulutusta ja sitä kautta päästöjä. Lisäksi valokuituverkot kestävät pitkään ja vaativat vain vähän ylläpitoa, mikä myös osaltaan vähentää ympäristövaikutuksia.

Tuleeko valokuidulla jossain kohtaa raja vastaan?

Valokuidun potentiaali siirtotienä on lähes ääretön. Tulevaisuudessa tulemme näkemään yli 1000 gigan nopeuksia, ehkä jopa kotikäytössä. Lyhyesti sanottuna, kuituverkko mukautuu tarvittavaan tiedonsiirtokapasiteettiin nyt ja tulevaisuudessa. Kuituverkon viive on yleensä noin millisekunti loppukäyttäjän päätelaitteen ja operaattorin kytkimen välillä, kun taas kilpailevilla teknologioilla, esimerkiksi kuparitekniikalla, viive on vähintään noin kymmenkertainen. Yhteenvetona voisi sanoa, että kuitu on ylivoimainen kiinteässä käyttöpaikassa verrattuna muihin tarjolla oleviin tekniikoihin. Valokuitu ei myöskään vanhene, vaan sen käyttöikä on vähintään 50 vuotta. Mikä parasta, valokuitu on myös investointi, joka nostaa kiinteistön arvoa.

Ajankohtaista

Uusi tekstiviestipalvelu on otettu käyttöön mahdollisten vääriin käyttöpaikkoihin kohdistuvien sopimusmuutoksien vuoksi.

Rauman Energia Sähköverkko joutuu tekemään verkkopalveluhintoihin eli siirtomaksuihin keskimäärin neljän prosentin korotuksen ensi vuoden alussa.

Rauman Energia Sähköverkko jatkaa korjaustöitä viime perjantain myrskyn jäljiltä.

"Uusi lämmönjakokeskus liitettiin samalla Rauman Energian Lungi-palveluun, joten jatkossa kiinteistöni lämmitystä valvotaan ja tarvittaessa säädetään etänä."

Poikkeuksellisen voimakkaaksi yltynyt myrsky riepotteli länsirannikkoa, mutta Rauman Energia Sähköverkko selvisi myrskystä olosuhteisiin nähden hyvin.

Rauman Energian aloittaa maanantaina 28.10. kaukolämpötyöt Nortamonkadulla

Loppuvuodesta 2025 valmistuva Heininevan aurinkovoimapuisto tulee olemaan yksi Suomen suurimmista, ja ensimmäinen turvetuotantoalueelle rakennettava puisto. Aurinkopaneeleita asennetaan puistoon noin 123 000 kappaletta. Aurinkovoimapuiston sähköntuotanto käynnistyy loppuvuoden aikana.

Rauman SalBa on onnistuneesti astunut omaa kokoaan suuremman toimijan saappaisiin. Laajan perustoiminnan lisäksi kirsikoina kakun päällä ovat alkuvuoden jäähallipeli ja loppuvuoden EFT-turnaus.