Rauman Energian vuosi 2015

Rauman Energia
Toimitalomme Kairakadulla Raumalla.

Vuosi 2015 oli Rauman Energialle tuulivoiman vuosi. Yhtiö teki uusilla tuulivoimaosuuksilla ison satsauksen tuotannon vihreyteen. Lisää uusiutuvaa energiaa saadaan EPV Tuulivoiman tuulivoimapuistoista Pohjanmaalta. Torkkolan jo käynnistyneestä tuulivoimapuistosta Vähästäkyröstä saadaan 0,4 megawatin tuotanto-osuus ja rakenteilla olevasta Ilmajoen Santavuoren tuulivoimapuistosta 2 MW:n osuus.

Joulukuussa tehtiin investointipäätös Rauman Energian suurimmasta yksittäisestä, noin 3 MW:n tuulivoimaosuudesta Kristiinankaupungin Metsälän tuulivoimapuistoon. Metsälän valmistuttua vuoden 2018 kesällä tuulivoimatuotannon osuus jakelualueella siirrettävästä sähköstä nousee jo 7–8 prosenttiin.

Ydinvoima on oleellinen osa Rauman Energian pyrkimystä siirtyä tuotannossa kokonaan päästöttömään energiaan. Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaana yhtiö on mukana Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa, joka eteni suunnitellusti.

Lakarin teollisuusalueen energiaratkaisut ovat Rauman Energian merkittävin kasvu- ja kehityskohde pitkällä aikavälillä. Vuoden 2015 aikana käynnistyi alueelle johtavan kaukolämpölinjan rakentaminen ja uuden sähköaseman valmistelu.

Rauman Energian liikevaihto vuonna 2015 oli 23,3 miljoonaa euroa, jossa oli laskua edellisvuoteen 13,1 prosenttia. Liikevoitto oli n. 1, 9 miljoonaa euroa (2014: n. 4,7 miljoonaa euroa) ja yhtiön kokonaistulos jäi niukasti tappiolliseksi. Tähän oli syynä poikkeuksellisen lämmin vuosi, joka vähensi sähkön ja lämmön kulutusta. Lisäksi sähkön alhainen markkinahinta söi sähköntuotannon kannattavuutta. Sähkön siirtohintaa laskettiin yli 10 prosenttia 1.12.2014, mikä myös laski yhtiön tuloja noin miljoonalla eurolla.

Kireästä taloudellisesta tilanteesta huolimatta Rauman Energia investoi kaukolämpöverkkoon 1,7 miljoonaa euroa ja säävarmaan sähköverkkoon 2,4 miljoonaa. Vuoden lopulla sähköverkon maakaapelointiaste oli jo 71,3 prosenttia.

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.