Rauman Energia edelläkävijänä uudessa valokuituteknologiassa

Sami Nylund, Rauman Energia, Sukkela-valokuidun työmaa.
Rauman Energian myyntipäällikkö Sami Nylund kiinnittämässä Sukkela-taulua Haapasaarentien työmaalle. (Kuva: Elmeri Elo)

Raumalla on otettu huhtikuun alussa käyttöön Suomen ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. XGS-PON-verkot mahdollistavat joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen sekä entistä korkeammat yhteysnopeudet kuluttajalle. Edelläkävijänä uuden teknologian toimittamisessa on suomalainen Cinia Oy.

Rauman Energian Sukkela-valokuitu tarjoaa jo nyt raumalaisille yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta nyt käyttöön otettu teknologia mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen jopa 10 gigaan tarpeiden kasvaessa.

-Näemme, että valokuitu on paras tapa tehdä luotettavia yhteyksiä, joissa nopeus riittää tulevaisuuteen. XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan nekin tulevaisuuden käyttötarpeet, jotka eivät vielä ole realisoituneet. Tämä on hyvä esimerkki valokuituyhteyksien kilpailukyvystä verrattuna mobiiliyhteyksiin myös pidemmässä aikaperspektiivissä. Kuitu on kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa, kertoo Cinian tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen.

Kotien hyvät yhteydet tukevat alueen kehitystä

Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs vahvistaa, että uudella teknologialla halutaan varmistaa kyky vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.

-Tämä teknologia mahdollistaa jatkumon kasvavaan tarpeeseen, jopa 10/10 Gigan nopeuteen saakka. Tietoliikenneyhteyksien käyttö kasvaa koko ajan ja nykyisten teknologioiden kapasiteetin suorituskyky voi tulla vastaan melkein milloin vaan. Tämä vuosi on meille testivuosi, jolla seuraamme, miten kiinnostuneita asiakkaat ovat kasvattamaan nopeuksia.

Koronavuosi on tehnyt kunnissa entistä näkyvämmäksi hyvien yhteyden merkityksen. Kun työ on hajaantunut toimistoilta ja työpaikoilta koteihin ja jopa mökeille, on myös yhteiskunnan toimintojen jatkuvuuden kannalta tärkeää, että myös yksityistalouksissa on yhä parempia tietoliikenneyhteyksiä käytössä. Rauman Energian teknologia-askel antaakin uusia mahdollisuuksia myös aluekehitykselle.

-Uskon, että tällä tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Voimme tarjota uuteen teknologiaan perustuvia palveluja kaikille asiakasverkoillemme ympäri Suomen, joten kyse on kotimaan verkkojen kannalta merkittävästä kehitysaskeleesta. Globaalistikin katsottuna Raumalla ollaan nyt etulinjassa kaupallisten XGS-PON-liittymien käyttöönotossa, Jukka-Pekka Laulajainen visioi.

  • Testaa Sukkelan saatavuus kotiisi tästä.


Cinia tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko-, kyberturvallisuus- ja ohjelmistoratkaisuja. Toimintamme perustana on vankka asiantuntemus modernista sovelluskehityksestä, tietoverkkoteknologioista ja kriittisistä toimintaympäristöistä.

Noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkkomme C-Lion1-merikaapeleineen mahdollistaa nopeimmat tietoliikenneratkaisut Keski-Eurooppaan sekä Aasian ja itäisen Euroopan markkinoille. Yhdistämällä omia ja kumppaniemme palveluja toteutamme luotettavia kokonaisratkaisuja, jotka mahdollistavat asiakkaidemme digitaaliset menestystarinat. Lisätietoa: www.cinia.fi

Rauman Energia -konserni on Rauman kaupungin omistama energiayhtiö, joka tuottaa laadukkaita energiatuotteita ja -palveluja kilpailukykyiseen hintaan. Liiketoimintoja ovat kaukolämpö, sähkön tuotanto ja valokuituyhteydet sekä verkkoliiketoiminta, josta vastaa Rauman Energia Sähköverkko Oy. Lisäksi Rauman Energialla on useita osakkuusyhtiöitä. Rauman Energia -konsernin henkilöstömäärä on noin 30 ja liikevaihto 2020 oli 26 miljoonaa euroa. Lisätietoa: www.raumanenergia.fi

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.