Rauman Energia edelläkävijänä uudessa valokuituteknologiassa

Sami Nylund, Rauman Energia, Sukkela-valokuidun työmaa.
Rauman Energian myyntipäällikkö Sami Nylund kiinnittämässä Sukkela-taulua Haapasaarentien työmaalle. (Kuva: Elmeri Elo)

Raumalla on otettu huhtikuun alussa käyttöön Suomen ensimmäiset valokuituliittymät, jotka on toteutettu uuden sukupolven XGS-PON-teknologialla. XGS-PON-verkot mahdollistavat joustavamman ja kustannustehokkaamman rakentamisen sekä entistä korkeammat yhteysnopeudet kuluttajalle. Edelläkävijänä uuden teknologian toimittamisessa on suomalainen Cinia Oy.

Rauman Energian Sukkela-valokuitu tarjoaa jo nyt raumalaisille yhden gigan nopeuden valokuituliittymiin, mutta nyt käyttöön otettu teknologia mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen jopa 10 gigaan tarpeiden kasvaessa.

-Näemme, että valokuitu on paras tapa tehdä luotettavia yhteyksiä, joissa nopeus riittää tulevaisuuteen. XGS-PON-toteutuksissa nopeus riittää kattamaan nekin tulevaisuuden käyttötarpeet, jotka eivät vielä ole realisoituneet. Tämä on hyvä esimerkki valokuituyhteyksien kilpailukyvystä verrattuna mobiiliyhteyksiin myös pidemmässä aikaperspektiivissä. Kuitu on kertainvestointi, jonka avulla uusiin tekniikoihin voidaan edetä suhteellisen edullisilla laiteinvestoinneilla myös jatkossa, kertoo Cinian tekniikka- ja järjestelmäkehityksen päällikkö Jukka-Pekka Laulajainen.

Kotien hyvät yhteydet tukevat alueen kehitystä

Rauman Energian automaatiopäällikkö Aki Ijäs vahvistaa, että uudella teknologialla halutaan varmistaa kyky vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen.

-Tämä teknologia mahdollistaa jatkumon kasvavaan tarpeeseen, jopa 10/10 Gigan nopeuteen saakka. Tietoliikenneyhteyksien käyttö kasvaa koko ajan ja nykyisten teknologioiden kapasiteetin suorituskyky voi tulla vastaan melkein milloin vaan. Tämä vuosi on meille testivuosi, jolla seuraamme, miten kiinnostuneita asiakkaat ovat kasvattamaan nopeuksia.

Koronavuosi on tehnyt kunnissa entistä näkyvämmäksi hyvien yhteyden merkityksen. Kun työ on hajaantunut toimistoilta ja työpaikoilta koteihin ja jopa mökeille, on myös yhteiskunnan toimintojen jatkuvuuden kannalta tärkeää, että myös yksityistalouksissa on yhä parempia tietoliikenneyhteyksiä käytössä. Rauman Energian teknologia-askel antaakin uusia mahdollisuuksia myös aluekehitykselle.

-Uskon, että tällä tekniikalla rakennetaan lähes kaikki uudet verkot Suomessa viiden vuoden päästä. Voimme tarjota uuteen teknologiaan perustuvia palveluja kaikille asiakasverkoillemme ympäri Suomen, joten kyse on kotimaan verkkojen kannalta merkittävästä kehitysaskeleesta. Globaalistikin katsottuna Raumalla ollaan nyt etulinjassa kaupallisten XGS-PON-liittymien käyttöönotossa, Jukka-Pekka Laulajainen visioi.

  • Testaa Sukkelan saatavuus kotiisi tästä.


Cinia tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko-, kyberturvallisuus- ja ohjelmistoratkaisuja. Toimintamme perustana on vankka asiantuntemus modernista sovelluskehityksestä, tietoverkkoteknologioista ja kriittisistä toimintaympäristöistä.

Noin 15 000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkkomme C-Lion1-merikaapeleineen mahdollistaa nopeimmat tietoliikenneratkaisut Keski-Eurooppaan sekä Aasian ja itäisen Euroopan markkinoille. Yhdistämällä omia ja kumppaniemme palveluja toteutamme luotettavia kokonaisratkaisuja, jotka mahdollistavat asiakkaidemme digitaaliset menestystarinat. Lisätietoa: www.cinia.fi

Rauman Energia -konserni on Rauman kaupungin omistama energiayhtiö, joka tuottaa laadukkaita energiatuotteita ja -palveluja kilpailukykyiseen hintaan. Liiketoimintoja ovat kaukolämpö, sähkön tuotanto ja valokuituyhteydet sekä verkkoliiketoiminta, josta vastaa Rauman Energia Sähköverkko Oy. Lisäksi Rauman Energialla on useita osakkuusyhtiöitä. Rauman Energia -konsernin henkilöstömäärä on noin 30 ja liikevaihto 2020 oli 26 miljoonaa euroa. Lisätietoa: www.raumanenergia.fi

Ajankohtaista

Rauman Energia -konsernin liikevaihto vuonna 2024 oli 36,4 miljoonaa euroa, josta liikevoittoa kertyi 4,4 miljoonaa euroa. Tilikauden voitto oli 2,4 miljoonaa euroa.

Rauman Energia Sähköverkko järjesti talvella koulutuspäivän, jossa harjoiteltiin puiden poistamista sähkölinjoilta. Koulutukseen osallistui reilut parikymmentä henkilöä, oman väen lisäksi Vertekin asentajia.

Asiakkuus- ja kehityspäällikkö Sami Seikolan työssä korostuu asiakaskokemuksen ylläpitäminen monella eri tavalla. Päällimmäisenä tehtävänä on varmistaa, että asiakkaat saavat erinomaista palvelua.

Lukko-säätiön avustukset mahdollistavat monen lapsen ja nuoren urheiluharrastuksen jatkamisen. Säätiö antoi 450 000 euroa uuteen jääpuistoon, joka innostaa iloiseen liikuntaan.

Ei sentään aivan viimeinen, mutta ei niitä ilmajohtoja enää juurikaan Raumalla näe. Peräti 98 prosenttia Rauman Energia Sähköverkon asiakkaista on säävarman sähköverkon piirissä.

Meillä on hahmotelmat tulevaisuuden verkosta kymmenisen vuotta eteenpäin. Tällä hetkellä pohdinnassa on miten pohjoisen saariston 20 kilovoltin ilmajohtoverkko tulevaisuudessa saneerataan.

Viestissä pyydetään varmistamaan, ettei kohteessa ole päällä sähkölaitteita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Sähköt kytketään käyttöpaikalle, kun asiakas on varmistanut turvallisuuden ja vastannut viestiin ohjeen mukaan.

Tarjoamme sinulle vakituisen työsuhteen mukavassa ja joustavassa työyhteisössä, mielenkiintoiset työtehtävät, joiden kehittämiseen pystyt itse omalla motivaatiollasi vaikuttamaan.