Maastokäynnit mukavaa vaihtelua suunnittelutyössä

"Maakaapelointiin liittyvät tehtävät ovat vieneet ehkä jopa puolet työajastani", Jari Syyrakki kertoo. (Kuva: Elmeri Elo)

Marko Silokoski kertoo tuoreimmassa Toimii.-asiakaslehdessä, että viimeisen sähkötolpan kaataminen mantereen puolella on hänelle iso juttu. Maakaapelointi on ollut verkkojohtajalle sydämen asia.

Maakaapelointi on ollut iso osa myös omaa työtäni viime vuosina. Sähköverkon rakentamiseen liittyen olen tehnyt yleissuunnitelmat, miten, milloin ja missä verkkoa milloinkin rakennetaan. Kokonaisuutena maakaapelointiin liittyvät tehtävät ovat vieneet ehkä jopa puolet työajastani.

Meillä on hahmotelmat tulevaisuuden verkosta kymmenisen vuotta eteenpäin. Tällä hetkellä pohdinnassa on miten pohjoisen saariston 20 kilovoltin ilmajohtoverkko tulevaisuudessa saneerataan.

Kohteiden rakentamisjärjestystä valittaessa huomioidaan muun muassa seuraavia asioita: onko alueella kriittisiä asiakkaita, esimerkiksi isoja kauppoja, Rauman Veden toimintoja, matkapuhelinmastoja tai muita yhteiskunnan kannalta tärkeitä kohteita, nykyisen verkon ikä ja kunto.

Ikä- ja kuntotietojen perusteella viime vuonna uusittiin muun muassa yli 60 vuotta vanhaa maakaapelia Syväraumankadulla. Yleissuunnitelmien avulla saadaan laskettua kullekin kohteelle budjettihinta ja näin päätettyä minkä verran eri kohteita sopii budjetissa eri vuosille.

Yleissuunnitelmaa tehdessäni käyn useimmiten paikan päällä katsomassa miten rakentaminen onnistuisi parhaiten. Nämä pääosin kevään ja kesän aikana tehtävät maastokäynnit tuovat mukavaa vaihtelua toimistolla tehtävään suunnittelutyöhön.

Maakaapeliverkko kestää myrskyt, mutta joskus harvoin siihenkin vikoja tulee. Siksi suunnittelussa pyrimme siihen, että jokaiseen muuntamoon tulisi sähkö vähintään kahdesta suunnasta. Silloin sähkökatkossa vikapaikka saadaan rajattua mahdollisimman pienelle alueelle ja suurimmalla osalle asiakkaista sähköt palautettua jo ennen vian korjaamista.

Mantereen ”viimeinen pylväs” on tärkeä etappi maakaapeloinnissa, mutta verkon suunnittelu ja rakentaminen työllistää aina.
Uudisrakentaminen jatkuu, uusia katuja ja alueita tulee sekä vanhan verkon korvausinvestointeja tehdään joka vuosi.

Jali Syyrakki
Suunnittelupäällikkö

#Toimii.

Ajankohtaista

Asiakkuus- ja kehityspäällikkö Sami Seikolan työssä korostuu asiakaskokemuksen ylläpitäminen monella eri tavalla. Päällimmäisenä tehtävänä on varmistaa, että asiakkaat saavat erinomaista palvelua.

Lukko-säätiön avustukset mahdollistavat monen lapsen ja nuoren urheiluharrastuksen jatkamisen. Säätiö antoi 450 000 euroa uuteen jääpuistoon, joka innostaa iloiseen liikuntaan.

Ei sentään aivan viimeinen, mutta ei niitä ilmajohtoja enää juurikaan Raumalla näe. Peräti 98 prosenttia Rauman Energia Sähköverkon asiakkaista on säävarman sähköverkon piirissä.

Meillä on hahmotelmat tulevaisuuden verkosta kymmenisen vuotta eteenpäin. Tällä hetkellä pohdinnassa on miten pohjoisen saariston 20 kilovoltin ilmajohtoverkko tulevaisuudessa saneerataan.

Viestissä pyydetään varmistamaan, ettei kohteessa ole päällä sähkölaitteita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Sähköt kytketään käyttöpaikalle, kun asiakas on varmistanut turvallisuuden ja vastannut viestiin ohjeen mukaan.

Tarjoamme sinulle vakituisen työsuhteen mukavassa ja joustavassa työyhteisössä, mielenkiintoiset työtehtävät, joiden kehittämiseen pystyt itse omalla motivaatiollasi vaikuttamaan.

Jakeluverkossamme oli lyhyt vikakeskeytys torstaina kello 9:38. Vika paikallistettiin Pitkäjärven sähköasemalle ja vika koski noin 2500 asiak…

Kesäkuussa 2025 Rauman Energia Sähköverkon asiakkaiden sähkönkulutuksen mittaus siirtyy aiemmasta 60 minuutista 15 minuutin tarkkuuteen. Olemme koonneet artikkeliin useimmin kysyttyjä kysymyksiä aiheesta.