Satavakan mittava voimajohtoprojekti näkyy Raumalla

Satavakka, voimajohtoprojekti
Mittava voimajohtoprojekti on näkynyt toukokuussa raumalaisille mm. Äyhön alueella. (Kuva: Elmeri Elo)

Satavakka Oy saneeraa vuonna 1966 rakennetun 36 kilometrin pituisen 110 kV:n voimajohdon Kalannin ja Rauman Kairakadun sähköaseman välillä. Voimajohto saneerataan nykyiselle johtokadulle. Voimajohtourakka on aloitettu 2020 ja urakoitsijana toimii TLT Building Oy.

Voimajohtotöitä on tehty viime aikoina Rauman Äyhönjärven ja Kairakadun välisellä johto-osuudella. Teräspylväät on pystytetty ja johtimet on vedetty ilta- ja yöaikaan turvallisuussyistä. Työt jatkuvat edelleen Äyhönjärven ympäristössä.

Kesäkuun alussa suoritetaan Äyhönjärven ja UPM:n voimajohtojen ylitys, joka on aikataulullisesti kriittinen vaihe. Tällöin Rauman metsäteollisuusalueen sähkö on korvattu Rauman Energian Sähköverkosta. Voimajohtoprojekti valmistuu kokonaisuudessaan kesäkuussa ja uusi voimajohto palvelee aluetta yli 50 vuotta.

Voimajohtosaneerauksen avulla sähkönsiirtokapasiteettia kasvatetaan tulevaisuuden tarpeisiin ja lisäksi vanhat puupylväät korvataan uusilla ja kestävillä teräspylväillä. Kalanti–Kairakatu-välinen voimajohto on kriittinen yhteys alueen sähkönjakelun kannalta ja investointi on merkittävä askel alueen sähköverkon kehittämiseen ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Satavakka Oy on alueellinen sähköverkkoyhtiö, joka vastaa suurjännitteisestä jakeluverkosta (110 kV) Rauman, Laitilan, Pyhärannan ja Uudenkaupungin alueella. Satavakka siirtää sähköä Fingridin kantaverkosta ja voimalaitoksilta jakeluverkkoyhtiöille ja asiakkaille. Satavakka omistaa yhteensä 85 kilometriä 110 kV:n johtoa. Satavakan omistajat ovat Rauman Energia Oy ja Vakka-Suomen Voima Oy.

Ajankohtaista

Yleinen arvonlisäverokanta nousi 1.9.2024 alkaen 25,5 prosenttiin ja se näkyy Rauman Energian ja Rauman Energia Sähköverkon verollisissa hinnoissa.

Rauman Energia osallistuu syksyn Energiansäästöviikkoon liittymällä Motivan organisoiman ”Hei, kaikki toimii!” -energiaopetuspakettien tukijaorganisaatioksi.

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.