Sähkönsiirron hinta puhuttaa - Raumalla edullista

Rauman Energia Sähköverkko
Rauman Energia Sähköverkko Oy:n verkkojohtaja Marko Silokoski (vas.) ja käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Ville Liukas kävivät Kappelinluhdan kytkinasemalla, joka otettiin käyttöön kuluvana talvena. (Kuva: Sanna Peräntie)

Sähkön siirtohintojen korotukset ovat olleet kuluvanakin talvena vahvasti esillä medioissa. On syntynyt mielikuva, että hinnat nousevat jatkuvasti kaikkialla, vaikka esimerkiksi Raumalla hinnat ovat vuoden 2013 tasolla.

Sähköverkkoyhtiöiden hinnat poikkeavat toisistaan merkittävästi. Hinnoitteluun vaikuttavat ainakin sähköverkon rakenne, sijainti ja asiakasmäärät. Rauman Energia Sähköverkko Oy:n osalta tilanne on erinomainen. Maakaapelointi on aloitettu systemaattisesti ajoissa, joten säävarman sähköverkon piirissä on jo yli 90 prosenttia asiakkaista.

– Olemme rakentaneet pelkästään maakaapeliverkkoa jo yli 10 vuoden ajan. Tänä aikana kaapelointiaste on noussut alle 50 prosentista yli 80 prosenttiin. Tänäkin vuonna työ jatkuu ja investoimme verkkoon yli kolme miljoonaa euroa, Rauman Energia Sähköverkko Oy:n verkkojohtaja Marko Silokoski kertoo.

Peräti 78 prosenttia Suomen sähköverkkoyhtiöistä on kalliimpia kuin Rauman Energia Sähköverkko, jonka suunnitelmissa on rakentaa säävarma verkko kattamaan koko kaava-alueen 2022 mennessä. Muiden alueiden osalta tavoite on asetettu vuoteen 2028.

– Edullinen sähkön siirtohinta sekä häiriötön sähkön toimitus ovat tärkeimmät asiakkaiden odotuksista. Tahtotilamme on tarjota asiakkaillemme hinnat, jotka parantavat elinkeinoelämän hintakilpailukykyä ja pitävät raumalaisten asumiskustannukset kohtuullisina, Silokoski sanoo.

Sähköverkko suunnitellaan ja rakennetaan kestämään vuosikymmeniä. Verkon elinkaaren aikana sen toimitusvarmuutta ylläpidetään suunnitelmallisella ja ennakoivalla kunnossapidolla.

– Asiakkaan keskimääräinen keskeytysaika on ollut koko 2000-luvun alan jatkuvasti laskussa ja sitä pyritään pudottamaan edelleen. Aivan nollaan ei päästä, mutta melko lähelle kylläkin, kun investoimme maakaapeloinnin lisäksi systemaattisesti sähköasemiin, muuntamoihin ja verkostoautomaatioon, Silokoski kommentoi.

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.