Pohjolan Voima testaa fossiilisia korvaavia polttoaineita Raumalla

Rauman Biovoima
Rauman Biovoima helmikuussa 2021. (Kuva: Marko Haapala)

Energiayhtiö Pohjolan Voima laajentaa bioperäisten polttoaineiden käyttöä entisestään. Rauman Biovoiman voimalaitoksessa testataan tänä keväänä auringonkukan siemenen kuoripellettiä ja puusta erotettavaa bioligniiniä. Pohjolan Voiman tavoitteena on luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2025 mennessä.

Rauman Biovoima on Suomessa edelläkävijä erilaisten bioperäisten polttoaineiden käyttäjänä. Voimalaitoksen pääomistaja Pohjolan Voima on määrätietoisesti pienentänyt päästöjään 1990-luvulta lähtien. Yhtiön tuottama sähkö on 96-prosenttisesti hiilidioksidineutraalia.

Rauman Biovoiman voimalaitoksella kokeillaan tänä keväänä bioligniinin ja auringonkukan kuoripelletin polttoa. Uusilla polttoaineilla pyritään korvaamaan kivihiili, jota käytetään vara- ja lisäpolttoaineena. Myös öljylle etsitään bioperäistä korvaajaa. Kivihiilen ja öljyn osuus biovoimalaitoksen polttoaineista on vajaat kaksi prosenttia. Laitoksen pääpolttoaineita ovat metsäteollisuuden puu- ja hakkuutähteet. Lisäksi käytetään biolietettä sekä erilliskerättyä kierrätyspolttoainetta.

Auringonkukkapelletin koepoltot biovoimalaitoksella ovat alkaneet jo maaliskuussa, bioligniinin polttoa testataan huhtikuussa.

– Tämä on osa Pohjolan Voiman pitkäjänteistä työtä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Tavoitteemme on rajata turpeen, kivihiilen, maakaasun ja öljyn käyttö markkinatilanteen mukaan käynnistys- ja varapolttoaineiksi. Vastaavasti kasvatamme uusiutuvien osuutta käyttämissämme polttoaineissa, Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Ilkka Tykkyläinen sanoo.

Turpeesta luovuttu jo aiemmin

Rauman Biovoiman toimitusjohtaja Timo Pitkäsen mukaan tavoitteena on mahdollisimman nopeasti luopua lopuistakin fossiilisista polttoaineista. Turvetta Rauman Biovoiman voimalaitoksella ei polteta enää ollenkaan.

– Nämä uudet polttoainevaihtoehdot ovat varteenotettavia, sillä niiden käyttöönotto voisi tuoda merkittäviä päästövähennyksiä. Kivihiilen osuus polttoaineistamme on ollut noin prosentti, mutta se on tuottanut noin 10 prosenttia laitoksen CO2-päästöistä, Pitkänen kertoo.

Öljyäkään ei toimitusjohtaja Pitkäsen mukaan laitoksella pala enää kuin käynnistyspolttoaineena. Öljyn osuus laitoksen polttoaineista on alle prosentti.

– Seuraava askel on löytää öljyn korvaava biopolttoaine, Pitkänen sanoo.

Koepoltot kertovat soveltuvuudesta

Koepoltoissa selvitetään nyt auringonkukan kuoripelletin ja bioligniinin polttoteknisiä ominaisuuksia ja soveltuvuutta laitokselle.

– Tähän mennessä olemme jo ajaneet pieniä määriä auringonkukkapellettiä samoihin kattiloihin, joissa kivihiiltäkin on poltettu. Koepoltto on onnistunut ilman teknisiä muutoksia. Samanlainen prosessi käydään seuraavaksi bioligniinin kanssa, Pitkänen kertoo.

Bioligniini on biokemikaalien valmistuksen yhteydessä syntyvä sivutuote. Se erotetaan puusta hydrolyysin avulla, eikä prosessissa käytetä kemikaaleja. Auringonkukan siementen kuoripellettien raaka-aine puolestaan on auringonkukkaöljyn tuottamisesta jäänyt kuoriaines. Bioligniinin ja auringonkukkapellettien polton puolesta puhuu se, että ne auttavat hiilineutraaliustavoitteiden lisäksi toteuttamaan omistajien asettamia kiertotaloustavoitteita. Rauman Biovoiman omistavat 72-prosenttisesti Pohjolan Voima ja 28-prosenttisesti Rauman Energia.

  • Tiesitkö, että Rauman Biovoima Oy on lämmön ja sähkön yhteistuotantovoimalaitos, joka tuottaa lämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle: www.raumanbiovoima.fi

Ajankohtaista

Asiakkuus- ja kehityspäällikkö Sami Seikolan työssä korostuu asiakaskokemuksen ylläpitäminen monella eri tavalla. Päällimmäisenä tehtävänä on varmistaa, että asiakkaat saavat erinomaista palvelua.

Lukko-säätiön avustukset mahdollistavat monen lapsen ja nuoren urheiluharrastuksen jatkamisen. Säätiö antoi 450 000 euroa uuteen jääpuistoon, joka innostaa iloiseen liikuntaan.

Ei sentään aivan viimeinen, mutta ei niitä ilmajohtoja enää juurikaan Raumalla näe. Peräti 98 prosenttia Rauman Energia Sähköverkon asiakkaista on säävarman sähköverkon piirissä.

Meillä on hahmotelmat tulevaisuuden verkosta kymmenisen vuotta eteenpäin. Tällä hetkellä pohdinnassa on miten pohjoisen saariston 20 kilovoltin ilmajohtoverkko tulevaisuudessa saneerataan.

Viestissä pyydetään varmistamaan, ettei kohteessa ole päällä sähkölaitteita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Sähköt kytketään käyttöpaikalle, kun asiakas on varmistanut turvallisuuden ja vastannut viestiin ohjeen mukaan.

Tarjoamme sinulle vakituisen työsuhteen mukavassa ja joustavassa työyhteisössä, mielenkiintoiset työtehtävät, joiden kehittämiseen pystyt itse omalla motivaatiollasi vaikuttamaan.

Jakeluverkossamme oli lyhyt vikakeskeytys torstaina kello 9:38. Vika paikallistettiin Pitkäjärven sähköasemalle ja vika koski noin 2500 asiak…

Kesäkuussa 2025 Rauman Energia Sähköverkon asiakkaiden sähkönkulutuksen mittaus siirtyy aiemmasta 60 minuutista 15 minuutin tarkkuuteen. Olemme koonneet artikkeliin useimmin kysyttyjä kysymyksiä aiheesta.