Rauman Energia lahjoitti energiankulutusmittareita lainattavaksi Rauman kirjastoon

Taru Arponen ja Karri Hara, energiamittarit Rauman kirjastoon
Rauman Energia Sähköverkon palvelupäällikkö Taru Arponen luovuttamassa mittareita kirjastopalveluiden johtaja Karri Haralle. (Kuva: Lauri Tuomola)

Rauman Energia Oy on lahjoittanut Rauman kirjastolle 20 energiankulutusmittaria. Mittarit ovat lainattavissa tiistaista 1.11. alkaen.

Energiankulutusmittari liitetään pistorasiaan, ja se näyttää siihen liitetyn laitteen sähkönkulutuksen. Mittarit lainataan tiskiltä pyytämällä, ja niiden laina-aika on 4 viikkoa. Lainaa ei voi uusia. Pyynpään, Kourujärven ja Lapin kirjastoissa on lainattavissa kaksi mittaria, Kodisjoen kirjastossa sekä kirjastoautossa on yksi. Pääkirjastossa on lainattavissa 12 mittaria. Pakkauksessa on mukana käyttöohjeet.

Uudet mittarit korvaavat käytöstä poistuvat, yli 15 vuotta vanhat kulutusmittarit.

– Kansalliset energiansäästökampanjat ovat saaneet ihmiset tietoisiksi kotiensa energian kulutuksesta ja säästökohteita etsitään nyt aktiivisesti. Mittareiden kysyntä onkin syksyn aikana suorastaan räjähtänyt. Niiden avulla energiasyöpöt voi tunnistaa kodin laitteiden joukosta helposti, kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara sanoo.

Energiamittareita on aiemmin lainattu myös Rauman Energian asiakaspalvelupisteestä, mutta nyt lainaustoiminta on keskitetty kokonaan kirjastoon.

– Kun kirjastolta otettiin yhteyttä ja kerrottiin energiamittareiden hurjasta kysynnästä, päätimme heti lähteä tähän mukaan. Haluamme osaltamme auttaa raumalaisia oppimaan lisää sähkönkäytöstä. Se on tulevana talvena erityisen tärkeää, Rauman Energia Sähköverkko Oy:n palvelupäällikkö Taru Arponen sanoo.

Ajankohtaista

Korotuksen kokonaisvaikutus vuotuiseen kaukolämpölaskuun on keskimäärin 7 prosenttia. Tämä tarkoittaa omakotitalossa noin 7–8 euroa kuukaudessa ja rivi- ja kerrostalossa noin 4–5 euroa kuukaudessa asuntoa kohti.

Lumenin avajaisia vietetään uudenvuodenaattona 31.12. ja tapahtuma kestää loppiaisviikonloppuun 7.1.2023 asti.

Kiinteistönomistajille on tarjolla useita uusia tukimuotoja, joilla he voivat olla mukana energiatalkoissa ja luoda samalla sekä puhtaampaa huomista että taloudellista säästöä.

Rauman Energia Sähköverkko tarjoaa lokakuun alusta lähtien uuden vaihtoehdon sähkönkulutuksen ohjaukseen (kuormanohjauspalvelu), josta on hyötyä etenkin sähkölämmitysasiakkaille, joilla on spot- eli pörssisähkösopimus.

Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu.

Sunnuntaiyönä  30.10. noin klo 00:30 aikaan oli keskeytys sähkönjakelussa. Katkoksen pituus oli reilun tunnin mittainen ja vaikutti noin 150 …

Sähkön järkevä käyttäminen on noussut syksyn kuumaksi puheenaiheeksi. Listasimme keinoja, joilla voi seurata omaa sähkönkäyttöä.