Hyvästi kuumat yöt – Loisto jäähtyy helteillä huolettomasti

As Oy Rauman Loisto, jäähdytys
Rauman Energian kaukolämmön projektipäällikkö Juha Paturi katsoo kesähelteillä taloyhtiötä, joka viilenee uudella tekniikalla. Myös vieressä rakenteilla olevaan taloon on tulossa jäähdytys.

Teksti: Marko Östman
Kuvat: Elmeri Elo

Rauman ydinkeskustaan valmistuneessa As Oy Rauman Loistossa nautitaan kesän kuumimmilla helteillä sopivasta viileydestä. Kaupungin ensimmäinen uutta teknologiaa hyödyntävä kiinteistökohtainen jäähdytys viilentää uudiskohteen asuntoja lattialämmityksen kautta.

Pitkät hellejaksot ovat näin lomakaudella enemmän kuin tervetulleita, mutta öistä ne saattavat tehdä tukalia. Suomeenkin saapuneisiin trooppisiin öihin on kuitenkin tarjolla helpotusta. Raumalla Luoteisväylän ja Tehtaankadun kulmaan rakennettu kerrostalo Loisto on ottanut käyttöön Rauman Energian kiinteistökohtaisen jäähdytyksen.

– Kyseessä on niin sanottu kaukojäähdytyksen ja perinteisen vedenjäähdytyskoneen välimuoto. Kiinteistökohtaisessa jäähdytyksessä viilennyksestä huolehtii rakennuksen tekniseen tilaan asennettu lämpöpumppu, jonka tuottama lauhdelämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon. Jäähdytys tapahtuu lattialämmitysjärjestelmän kautta, ja se on kytketty toimimaan ulkoilman lämpötilojen mukaan. Näin ollen se ei missään tilanteessa lämmitä ja jäähdytä samanaikaisesti, Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartano taustoittaa.

Raumalla kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto, joten verkko on valmiiksi erittäin laaja. Rauman Energia toteutti aiemmin kannattavuustarkastelman myös kaukojäähdytysverkon rakennuttamisesta kaupunkialueelle. Vaikka vastaavia verkostoja on joissain Suomen kaupungeissa, Raumalla se ei osoittautunut kustannustehokkaaksi ratkaisuksi.

– Meillä kiinteistöjen vaatima jäähdytysenergian tarve on liian pieni suhteessa jäähdytysverkoston rakennuskustannuksiin. Saavutamme kiinteistökohtaisella jäähdytysjärjestelmällä verkostoa vastaavat edut.

CHC-jäähdytys (Combined Heating and Cooling) soveltuu kaikkiin Rauman Energian kaukolämpöverkkoon liitettyihin kiinteistöihin. Se on tarkoitettu pääasiassa isompiin asuinrakennuksiin kuten esimerkiksi kerrostaloihin, sekä liike- ja teollisuustiloihin.

– Järjestelmä soveltuu hyvin esimerkiksi kauppoihin, pankkeihin, toimistoihin sekä uusiin tai saneerattaviin kerrostaloihin. Uusien projektien valmistumisessa puhutaan aikataulullisesti vähintään puolesta vuodesta. Parhaillaan meillä on työn alla yksi teollisuuskohde, Kartano kertoo.

CHC-jäähdytys (Combined Heating and Cooling) soveltuu kaikkiin Rauman Energian kaukolämpöverkkoon liitettyihin kiinteistöihin. Se on tarkoitettu pääasiassa isompiin asuinrakennuksiin kuten esimerkiksi kerrostaloihin, sekä liike- ja teollisuustiloihin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Juha Paturi, projektipäällikkö 02 8377 8720
juha.paturi(a)raumanenergia.fi

Juha Paturi, Rauman Energia
Projektipäällilkkö Juha Paturi sanoo, että jokainen kohde suunnitellaan aina yksilöllisesti tilojen mukaan ja toimitamme jäähdytystä tekevän lämpöpumppujärjestelmän avaimet käteen -periaatteella.

Järjestelmä uudis- ja saneerauskohteisiin

As Oy Rauman Loisto on Rauman Energian ja rakennuttaja Hartelan kanssa edelläkävijyyden tiellä, sillä vuoden 2022 alussa käyttöönotettuun kerrostaloon asennettiin ensimmäisenä Raumalla kiinteistökohtainen jäähdytys. Loiston itäiselle puolelle parhaillaan rakennettava noin kolmanneksen Loistoa pienempi Pooki saa myös vastaavanlaisen järjestelmän.

– Jokainen kohde suunnitellaan aina yksilöllisesti tilojen mukaan ja toimitamme jäähdytystä tekevän lämpöpumppujärjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Lattialämmityksen sijaan voidaan myös pohtia muita vaihtoehtoja, kuten yksinkertaisimmillaan ilmalämpöpumppua vastaavia sisäpuhallinyksiköitä, projektipäällikkö Juha Paturi sanoo.

– Meillä ei vielä ole juurikaan käyttökokemusta lattialämmityksen kautta tapahtuvasta jäähdytyksestä, mutta kaikki on toiminut odotetunlaisesti. Kesän jälkeen meillä on huomattavasti enemmän dataa. Nyt kesäkuun lopulla jäähdytystä on mennyt Loistoon kokonaismäärältään sellaiset 5-7 megawattituntia, ja määrä nousee varmasti heinäkuun aikana.

Loiston ja Pookin kanssa samassa korttelissa sijaitseva perinteikäs Pohjolatalo sai oman jäähdytyksen ison saneerauksen yhteydessä.

– Pohjolatalo on tietyllä tapaa suojeltu kohde, johon kiinteistökohtainen jäähdytysjärjestelmä osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi. Rakennusvalvonta ei olisi hyväksynyt kyseiseen kiinteistöön ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköitä tai erilaisten jäähdytysjärjestelmien vaatimia isoja lauhduttimia.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Juha Paturi, projektipäällikkö 02 8377 8720
juha.paturi(a)raumanenergia.fi

Lungi
Kuinka lungisti sinä haluat ottaa? Rauman Energian Lungi-palveluiden avulla kaukolämpöjärjestelmä saadaan etävalvontaan, jolla voidaan varmistaa esimerkiksi toimintavarmuus ja mahdollisimman energiatehokas toiminta.

Lungisti luontoa säästäen

Kiinteistökohtaisesta jäähdytysjärjestelmästä ei siis ole esteettistä haittaa. Asumismukavuuden takaa äänettömyys, jonka lisäksi järjestelmä on myös kestävän kehityksen valinta.

– Vaikka tässä tehdään kylmää, syntyy samalla lämpöä. Tämä lämpö siirretään kaukolämpöjärjestelmäämme, mikä taas parantaa jäähdytysjärjestelmän energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä, Paturi kertoo.

Rauman Energian Lungi-palvelut luovat etävalvonnalla mielenrauhaa ja asumismukavuutta sekä säästöjä energiatehokkuuden myötä. Myös kiinteistökohtaiseen jäähdytysjärjestelmään on tarjolla järjestelmän 24/7-seuranta.

– Kiinteistökohtaisen jäähdytyksen käyttöönottava kohde liitetään automaattisesti meidän Lungi-perheeseemme. Lungein-palvelutasosta voimme tehdä jatkuvaa etävalvontaa ja tarvittavia säätöjä kaikkina vuorokaudenaikoina, Kartano sanoo.

– Kiinteistökohtainen jäähdytysjärjestelmä on tuotteena samanlainen kuin kaukolämpö. Asiakas käyttää jäähdytystä omien tarpeidensa mukaan ja me laskutamme kulutetun jäähdytysenergian perusteella, Paturi lisää.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
Juha Paturi, projektipäällikkö 02 8377 8720
juha.paturi(a)raumanenergia.fi

Juha Paturi, Rauman Energia
Juha Paturi kävi As Oy Loiston teknisessä tilassa tarkistamassa, että jäähdytys toimii helteellä kuten pitääkin.

Ajankohtaista

Yksi näkyvimmistä työmaista alkaa toukokuun alkupuolella, kun Rauman kaupungin vesihuoltosaneerauksen yhteydessä rakennetaan uutta kaukolämmön runkoverkkoa Luoteisväylän ja Kappelinluhdankadun varrella.

Rauman Energia Sähköverkko on julkaissut sähkäverkon kehittämissuunnitelman. Se on yleisön nähtävillä ja kommentoitavissa 16. kesäkuuta asti.

Sähköverkon saneerausta tehdään kesän aikana useissa paikoissa keskustan tuntumassa, mikä vaikuttaa liikennejärjestelyihin.

Rauman Energia -konsernin vuosi 2023 sujui monilta osin yli ennakko-odotusten.

Rauman Energia Sähköverkko tiedottaa, että työt rikkoutuneen sähkökaapelin alueella alkavat viikon 12 aikana.

Tervetuloa Rauman Energian taloyhtiöpäättäjille suunnattuun pizzailtaan, josta saatte ratkaisuja taloyhtiönne toimivaan tulevaisuuteen.

Satu Saarinen tuo Rauman hyviä puolia esiin aktiivisesti omissa verkostoissaan.

Talouspäällikkö Taina Lehtihalme on työskennellyt Rauman Energialla lähes 30 vuotta monenlaisissa taloushallinnon tehtävissä. Talouspäällikkönä hän huolehtii myös henkilöstöhallinnosta, mikä tuo mieleistä vaihtelua työpäiviin.