REO x Rauman Akku Oy: Öljylämmityksestä ympäristöystävälliseen kaukolämpöön

Taustaa

Rauman Akku Oy on yli 65-vuotias teknisen alan erikoisliike, jonka sijainti Hakunintiellä, lähellä Rauman satamaa, on strategisesti merkittävä. Yritys on rakentanut vahvan maineensa monipuolisella tuotevalikoimallaan ja korkealaatuisella palvelullaan, mikä on mahdollistanut lukuisille teknisillä aloilla toimiville asiakkaille keskittymisen omaan ydinosaamiseensa.

Rauman Akun pitkäaikainen pyrkimys on ollut jatkuvasti parantaa liiketoimintaansa ja pysyä ajan hermolla muuttuvassa toimintaympäristössä. Tästä syystä yritys käynnisti neuvottelut yhteistyöstä Rauman Energian kanssa tavoitteenaan vaihtaa lämmitysjärjestelmän öljystä ympäristöystävälliseen kaukolämpöön.

Kuinka voimme olla avuksi?

– Palvelemme vuosittain yli 1400 yritysasiakasta. Monet asiakkaammekin kysyvät meiltä, miten otamme liiketoiminnassamme huomioon ympäristöystävällisyyttä edistävät toimet, nykyään yli 30 henkeä työllistävän paikallisen perheyrityksen yksi osaomistajista, markkinoinnista vastaava Mikko-Matti Pelamo, toteaa.

Rauman Akun toimitila lämpeni vuoden 2023 kesään asti öljyllä, kunnes mm. energiakriisi ja ympäristöasiat saivat yrityksen pohtimaan lämmitysmuodon vaihtoa.

– Hinku – Kohti hiilineutraalia Raumaa -tunnus toimi tämän projektin käynnistäjänä. Panostamme resurssi- ja energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin. Huomioimme toiminnassamme ISO 14001:2015 - ympäristöstandardin ja öljylämmitys ei enää vastannut tehokkuutta edistävää toimintamalliamme. Kävimme perusteellisesti läpi eri lämmitysvaihtoehdot ja totesimme, että kaukolämpö oli optimaalinen valinta yrityksemme tarpeisiin, Pelamo kertoo.

Rauman Energian ratkaisu

Parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui Rauman Energian toimittama kaukolämpö. Asiakas voi tilata kaukolämmön kiinteistöönsä avaimet käteen -toimituksella, jolloin toimitukseen sisältyy rakennettavan liittymän lisäksi myös kiinteistön sisälle sijoitettava lämmönjakokeskus. Pelamo näki avaimet käteen -liittymätoimituksen olevan yritykselle paras vaihtoehto:

– Koimme kaukolämpöön liittymisen ja öljylämmityksestä luopumisen hyvin helpoksi. Rauman Energian urakoitsija purki pois myös vanhan öljykattilan. Toiminta oli erittäin nopeaa, oikeasti avaimet käteen -systeemillä.

Reilusti yli puolet raumalaisista asuu kaukolämmöllä lämpiävässä kiinteistössä. Kaukolämmön voikin sanoa olevan Rauman suosituin lämmitysmuoto. Eetu Järvenpää toimii Rauman Energialla kaukolämmön rakennuttamispäällikkönä ja vastaa vuosittain kymmenien uusien kaukolämpöliittymien rakentamisesta.

– Jokainen uusi kaukolämpökohde kartoitetaan ensin tarkoin, eli mietimme mm. lämmönjakokeskuksen sijoittamisen ja tontin putkireitit sekä läpiviennit tarkasti yhdessä asiakkaan kanssa. Itse liittymän rakentamisessa ja asennustöissä käytämme luotettavia alihankkijoita ja kumppaneita. Työ tehdään siten, että lämmitysmuodon vaihtaminen häiritsee mahdollisimman vähän kiinteistön käyttäjää, Järvenpää kertoo.

Raumalainen kaukolämpö tuotetaan lähes täysin Rauman Biovoimassa ja vuosittain 80–90 prosenttia käytetystä raaka-aineesta on uusiutuvaa. Näin saavutetaan valtakunnallisestikin korkea taso kaukolämmön ympäristöystävällisyydessä.

– Liittymällä kaukolämpöön säästämme lämmityskuluissa, parannamme yrityksen energiatehokkuutta ja teemme tavallaan myös ympäristöteon, Pelamo listaa.

Kaukolämpöliittymän rakentamisen yhteydessä kiinteistön lämmönjakokeskus liitettiin myös Rauman Energian Lungi-palveluun. Lungi-palvelun avulla asiakkaan lämmönjakokeskus ja sen toiminta ovat energiayhtiön reaaliaikaisessa valvonnassa. Lisäksi mahdollisia säätömuutoksia pystytään tekemään etänä. Tällä saavutetaan entistä parempi toimintavarmuus ja mahdollistetaan energiansäästöä edistävät toimet.

TIETOA KAUKOLÄMMÖSTÄ

  • Rauman Energia toteuttaa kaukolämpöliittymien rakentamisen ja öljylämmityksestä luopumisen vaatimat toimet avaimet käteen -periaatteella.
  • Kaukolämpö on erityisen toimintavarma lämmitysmuoto. Vuonna 2022 asiakkaillamme ei ollut yhtään suunnittelematonta vikakeskeytystä.
  • Kaukolämmössä energian hintakehitys on hyvin vakaata. Rauman Energian kaukolämpö kuuluu Suomessa edullisimman 5 prosentin joukkoon verrattuna muihin kaukolämpöyhtiöihin.
  • Raumalainen kaukolämpö tuotetaan lähes kokonaan Rauman Biovoimassa ja sen raaka-aineet ovat 80–90-prosenttisesti uusiutuvia.
  • Lungi-palvelulla kaukolämpöasiakas voi lisätä mielenrauhaansa ja asumismukavuutta

Kiinnostuitko?
Lue lisää ja ole meihin yhteydessä: raumanenergia.fi/kaukolampo/kaukolampoliittyma

Ajankohtaista

Yksi näkyvimmistä työmaista alkaa toukokuun alkupuolella, kun Rauman kaupungin vesihuoltosaneerauksen yhteydessä rakennetaan uutta kaukolämmön runkoverkkoa Luoteisväylän ja Kappelinluhdankadun varrella.

Rauman Energia Sähköverkko on julkaissut sähkäverkon kehittämissuunnitelman. Se on yleisön nähtävillä ja kommentoitavissa 16. kesäkuuta asti.

Sähköverkon saneerausta tehdään kesän aikana useissa paikoissa keskustan tuntumassa, mikä vaikuttaa liikennejärjestelyihin.

Rauman Energia -konsernin vuosi 2023 sujui monilta osin yli ennakko-odotusten.

Rauman Energia Sähköverkko tiedottaa, että työt rikkoutuneen sähkökaapelin alueella alkavat viikon 12 aikana.

Tervetuloa Rauman Energian taloyhtiöpäättäjille suunnattuun pizzailtaan, josta saatte ratkaisuja taloyhtiönne toimivaan tulevaisuuteen.

Satu Saarinen tuo Rauman hyviä puolia esiin aktiivisesti omissa verkostoissaan.

Talouspäällikkö Taina Lehtihalme on työskennellyt Rauman Energialla lähes 30 vuotta monenlaisissa taloushallinnon tehtävissä. Talouspäällikkönä hän huolehtii myös henkilöstöhallinnosta, mikä tuo mieleistä vaihtelua työpäiviin.