Ohjataan kulutusta pois huipputunneilta

Rauman Energia, Hanna Lahti
(Kuva: Pauliina Puputti)

Sähkön hinta ja energiansäästöasiat ovat olleet esillä runsaasti. Sen lisäksi, että on tärkeää tarkastella kriittisesti omia kulutustottumuksiaan, on hyvä myös miettiä, miten omaa sähkönkulutustaan voisi tasata pois huipputunneilta. Pörssisähköasiakkaalle tämä näkyy suoraan sähkönmyynnin laskulla. Sähkön markkinahinta määräytyy kunkin hetken kalleimman tarvittavan tuotantotavan mukaan ja siksi markkinahinnassa on päivien ja tuntien välillä hyvin isojakin vaihteluita.

Sähköverkossa tuotannon ja kulutuksen tulee jatkuvasti vastata toisiaan. Isossa mittakaavassa siis kulutushuippujen tasaaminen on ekoteko, sillä vältymme kalliimpien, hiilidioksidia tuottavien energiantuotantotapojen käyttöönotoilta, ja tällä on suotuisa vaikutus markkinahintaan. Paljon jo puhuttanut tulevan talven sähköpulauhka nivoutuu myös energiansäästön ja kuormien tasauksen ympärille.

Haluamme olla mukana mahdollistamassa tätä kuormituspiikkien tasausta. Rauman Energia Sähköverkko on tarjonnut lokakuun alusta lähtien asiakkailleen vaihtoehtona kuormanohjauksen siirtoa klo 01 alkavalle tunnille aiemman klo 22 sijaan. Palvelu on herättänyt kiinnostusta ja se on tarjolla kaikille asiakkaille, joilla on kuormanohjaus käytössä.

Rahallista hyötyä tästä on suoraan pörssisähköasiakkaille, sillä monessa sähkölämmitteisessä asunnossa lämminvesivaraaja on talouden suurin sähkönsyöppö. Tällä muutoksella pörssisähkösopimusasiakas on saanut lämmitettyä veden halvemmilla tunneilla, kun markkinahinta on yleensä ollut edullisimmillaan aamuyön ensimmäisinä tunteina.

Pienillä teoilla voimme kaikki vaikuttaa.

Toimii.

Hanna Lahti
kehityspäällikkö
Rauman Energia Sähköverkko

Ajankohtaista

Rauman Energia lanseeraa uuden BioTakuun, joka on suunnattu kaukolämmön yritys- ja taloyhtiöasiakkaille.

Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu.

Rauman Energia Sähköverkko tarjoaa lokakuun alusta lähtien uuden vaihtoehdon sähkönkulutuksen ohjaukseen (kuormanohjauspalvelu), josta on hyötyä etenkin sähkölämmitysasiakkaille, joilla on spot- eli pörssisähkösopimus.

Rauman Energia Sähköverkko Oy tiedotti lokakuun puolivälissä laskevansa verkkopalvelumaksua määräaikaisesti talven aikana. Alennuksen määrä on nyt täsmentynyt.

Varautuminen on sähköyhtiössä arkipäivää ja ympärivuorokautista. Käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Ville Liukas huolehtii, että sähköt pysyvät päällä ja verkostot ovat kunnossa.

Kulutustottumusten kriittisen tarkastelun lisäksi on hyvä miettiä, miten omaa sähkönkulutustaan voisi tasata pois huipputunneilta.

Korotuksen kokonaisvaikutus vuotuiseen kaukolämpölaskuun on keskimäärin 7 prosenttia. Tämä tarkoittaa omakotitalossa noin 7–8 euroa kuukaudessa ja rivi- ja kerrostalossa noin 4–5 euroa kuukaudessa asuntoa kohti.

Kiinteistönomistajille on tarjolla useita uusia tukimuotoja, joilla he voivat olla mukana energiatalkoissa ja luoda samalla sekä puhtaampaa huomista että taloudellista säästöä.