Monipuolista valotaidetta ja kiinnostavia tekijöitä Lumen-valotaidetapahtumaan

Lumen-valotaidetapahtuma
Lumen-valotaidetapahtuman yksi kohde tulee tänäkin talvena olemaan Rauman Pyhän Ristin kirkko. Kuva tammikuun 2021 tapahtumasta. (Kuva: Elmeri Elo)

Lumen-valotaidetapahtuman 2022 teokset on valittu. Vanhan Rauman ja Kanalinrannan alueelle levittäytyvä, päivittäin yhdeksän päivän ajan avoinna oleva valotapahtuma tuo Raumalle kiinnostavia teoksia usealta monipuoliselta taiteilijalta.
Osa teoksista valikoitui avoimen haun kautta ja osa kuratoitiin haun ulkopuolelta. Yhteensä taiteilijoita on mukana yhdeksän. Yleisö tulee näkemään monipuolista valo- ja mediataidetta, valoveistoksia, videomappauksia ja installaatioita tapahtumassa, jonka teemana on Yhteys.

–Kuratointi avasi itselle uusia näkökulmia teemaan taiteilijoiden teosten kautta. Yhteys-teema ja reitin teokset kertovat tarinoita yksinäisyydestä tai yhteyden kaipuusta, yhteyden etsimisestä ja sen löytämisestä ja kysyy mikä on yhteyden merkitys menneessä ja tulevassa, kertoo valotaidetapahtuman kuraattori Elina Tiainen.

Lumen valotaidetapahtuman taiteilijat ovat Simo Rouhiainen, Mollu Heino, Camillo Sanchez & Niko Tiainen, Elisa Hillgen, Juan Kasari, Toini Nissinen, Antti Kulmala ja Tero Jartti & VarjoLUX.

–Taiteilijat ovat innoissaan uudesta valotapahtumasta ja osa heistä vierailee Raumalla ensimmäistä kertaa. Kaunis kaupunkikeskusta ympäristöineen innostaa ja inspiroi tapahtumaan osallistuvia valotaiteen tekijöitä, Tiainen jatkaa.

Ennakkokiertue jo joulukuussa

Lumen käynnistyy tänä vuonna tapahtuman ennakkokiertueella, jolla nähdään kuraattori Elina Tiaisen yhteistyössä Rauman Taiteilijaseuran ja Rauman Taidegraafikkojen kanssa toteuttama Pop-up-taideprojisointi. Se esittelee raumalaisten kuvataiteilijoiden maalauksia ja veistoksia teemalla Yhteys. Kiertue nähdään 16.12. klo 17 Sinisaaren palvelukeskus Kotikaaressa (Siikapolku 3C) ja klo 19 Unajan koululla (Laivolantie 10) sekä 17.12. klo 17 Lajon kerrostaloalueella (tarkka osoite ilmoitetaan myöhemmin nettisivulla lumenrauma.fi) ja klo 19 Lapin koululla (Kirkkotie 6). Rakennusten seinään heijastettavana kuvakollaasina toteutettava teos tullaan näkemään myös tapahtumassa tammikuussa.

Viime talvena Rauman Energian 120-vuotisjuhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa järjestetty Lumen-valotaidetapahtuma nähdään tällä kertaa reitillä, joka alkaa Rauman Pyhän Ristin kirkolta ja etenee kauppatorin kautta Anundilanaukiolle ja Rauman kaupungintalon sisäpihalle. Teosten lisäksi kaupungin tuttujen maamerkkien julkisivuja ja rakennusten pintoja valaistaan ja kaupunkikuvaan tuodaan valoa monessa eri muodossa. Ulkoilmateosten ihailuun kannattaa varata runsaasti aikaa ja reitti kulkea läpi vaikka useamman kerran. Teokset ovat esillä tapahtuman ajan 7.–15.1.2022 joka päivä klo 17–22 välillä. Tarkemmat teostiedot ja tapahtuman reittikartta julkaistaan ennen joulua.

Rauman Energian, Osuuskauppa Keulan ja Rauman kaupungin lisäksi Lumen-valotaidetapahtumaa ovat mahdollistamassa Rauman seurakunta, Rakastunut Raumaan -yhteisö, Viestintäosakeyhtiö Bonde ja Mixa.

Lumen-valotaideviikon järjestelyjen etenemisestä kerrotaan nettisivuilla lumenrauma.fi ja tapahtumaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #lumenrauma

Ajankohtaista

Rauman Energia -konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia 34,9 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto laski 33 prosenttia 4,9 miljoonaan euroon ja tilikauden tulos oli 12,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Rauman Energian kaukolämmön yritys- ja taloyhtiöasiakkaiden on nyt mahdollista hankkia käyttöönsä 100-prosenttisesti vihreää kaukolämpöä.

Viime kuukausina on käyty valtavasti keskustelua energia-alan murroksesta. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna muutos on ollut vieläkin pidempikestoista ja suurempaa kuin mistä yleisesti puhutaan.

Kaukolämmön uudet palvelut ovat löytäneet hyvin tiensä raumalaisten asiakkaiden luokse.

Palvelupäällikkö Taru Arponen huolehtii, että uudet sähköliittymät tulevat kytketyksi ajallaan ja asiakkaat saavat vastauksia sähkökysymyksiin.

Poikkeuksellinen energiavuosi, energiansäästötalkoot ja edellisvuotta alhaisempi lämpötila näkyvät selvästi Rauman Energian viime vuoden tilastoissa.

Rauman Energia lanseeraa uuden BioTakuun, joka on suunnattu kaukolämmön yritys- ja taloyhtiöasiakkaille.

Sähköpula tulee, jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu.