Lungin suosio kasvaa

Rauman Energian Lungi-palvelukokonaisuus on käytössä useissa raumalaisissa kodeissa ja taloyhtiöissä. Myös yhä useampi yritys on päättänyt ottaa Lungisti palvelulla, joka tuo säästöjen lisäksi helppoutta, mukavuutta ja mielenrauhaa.

McDonald's-yrittäjä Johanna Junkkari ja Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartano.
Rauman McDonald´s-ravintolan yrittäjä Johanna Junkkari kiittelee Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartanolle Lungin tuomaa mielenrauhaa. “Mäkki” on ollut Lungi-asiakas jo kohta neljä vuotta. (Kuva: Pauliina Puputti)

Rauman Energian Lungi-tuoteperhe on kaukolämmön lisäpalvelu, jossa on kolme tasoa: Lungi, Lungimpi ja Lungein. Omakotitaloihin tarjolla oleva Lungi tuo mielenrauhaa kiinteistönomistajille, jotka haluavat säännöllisin vuositarkastuksin varmistua talonsa kaukolämpölaitteistojen oikeasta toiminnasta.

Taloyhtiöille ja yrityksille tarjolla oleva Lungimpi puolestaan on palvelu, jossa kiinteistön kaukolämpölaitteet asetetaan Rauman Energian reaaliaikaiseen etävalvontaan. Samalla mahdollistetaan lämmityksen älykäs säätö ja optimointi, joilla saavutetaan säästöä lämpölaskussa. Vaihtoehdoista monipuolisin on Lungein, jossa taloyhtiöissä ja toimistotiloissa toteutetaan huoneistojen reaaliaikaista olosuhteiden mittaamista ja optimoidaan lämmitys todellisten asuinolosuhteiden perusteella.

Vaikka palvelussa on useita eri tasoja ja ominaisuuksia, on Lungin pääpaino erityisesti kaukolämpökiinteistöjen lämmönjakokeskuksiin kohdistuvassa etävalvonnassa. Rauman Energian kaukolämpöjohtaja Jouni Kartano on ollut mukana kehittämässä Lungia alusta asti.

– Etävalvonnassa olevia kiinteistöjä meillä on tällä hetkellä noin 70 ja suunta on jatkuvasti kasvamaan päin. Olemme varmistaneet, että pystymme tarjoamaan asiakkaille palvelua kustannustehokkaasti ja tekemään tarvittaessa myös jonkin verran kiinteistökohtaista räätälöintiä, Kartano sanoo.

Asiakkaan lämmönjakokeskus on mahdollista liittää Rauman Energian keskitettyyn valvomoon, joka mahdollistaa lämmönjakokeskuksen reaaliaikaisen toiminnan varmistuksen, säätöarvojen ohjauksen ja hälytysten käsittelyn etänä. Lungin avulla voidaan myös mitata ja optimoida huoneistokohtaisia lämpötiloja. (Kuva: Pauliina Puputti)

Yksi pitkäaikaisimmista Lungi-yritysasiakkaista on Rauman McDonald´s, jonka yrittäjänä toimii Johanna Junkkari. Hän on Rauman ravintolan lisäksi myös kahden Porissa sijaitsevan ”mäkkärin” yrittäjä ja asuu itse Pirkanmaalla. Useammalla paikkakunnalla toimiminen vaatii Junkkarin mielestä paitsi loistavat avainhenkilöt myös hyviä työkaluja, jotta yritysten pyörittäminen onnistuu tarvittaessa etäältäkin.

– On hienoa toimia yrittäjänä kolmessa ravintolassa ja tarjota työpaikka tällä hetkellä yhteensä noin 180 ihmiselle. Vaikka ihmiset nimenomaan pyörittävät ravintoloiden arkea, sisältyy ravintolakiinteistöön iso määrä tekniikkaa, jonka toiminnasta minun pitää myös pysyä kärryillä. Lungi on yksi työkaluista, joilla tämä mahdollistuu, Junkkari kiittelee.

Rauman ravintolan kaukolämpötekniikka liitettiin Lungiin kiinteistön saneerauksen yhteydessä alkuvuonna 2020.

– Liittäminen kävi helposti, ja samalla muukin kiinteistötekniikka kytkettiin kyseiseen valvontatyökaluun. Lämmityksen reaaliaikaisesta valvonnasta vastaa Rauman Energia, mutta itselläni on mahdollisuus tarkkailla kiinteistöstä tiettyjen laitteiden toimintaa ja huoltotarpeita sekä tutkailla mahdollisia vikatilanteita etänäkin. Kyllähän tällainen palvelu tuo yrittämiseen osaltaan mielenrauhaa.

Lungin hyödyt eivät näy pelkästään asiakkaille, vaan sillä edistetään koko kaupungin kaukolämpöverkon parempaa toimintaa.

– Asiakas saa palvelustamme monenlaista hyötyä ja erityisesti mielenrauhaa, kun pystymme reagoimaan asiakkaan laitteiden mahdollisiin häiriöihin nopeasti ja sovitulla tavalla. Lisäksi Lungi avustaa meitä myös koko kaukolämpöverkkomme toiminnan parantamisessa. Kun voidaan varmistua, että asiakaspään laitteet toimivat oikein ja optimoidusti, vältetään hukkalämmitystä ja edistetään lämmöntuotannon päästöjen minimointia, Jouni Kartano summaa.

Rauman Akun Mikko-Matti Pelamo ja Rauman Energian kaukolämmön rakennuttamispäällikkö Eetu Järvenpää.
Rauman Akku vaihtoi lämmitysmuodon öljystä kaukolämpöön ja samassa yhteydessä kiinteistön lämmönjakokeskus liitettiin Rauman Energian Lungi-palveluun, jonka avulla asiakkaan lämmönjakokeskus ja sen toiminta ovat energiayhtiön reaaliaikaisessa valvonnassa. Kuvassa Rauman Akun Mikko-Matti Pelamo ja Rauman Energian kaukolämmön rakennuttamispäällikkö Eetu Järvenpää. (Kuva: Pauliina Puputti)

Lungi-faktaa:

  • Lungista löytyvät sopivat palvelutasot niin taloyhtiöille, yrityksille kuin omakotitaloihinkin

  • Asiakkaan lämmönjakokeskus on mahdollista liittää Rauman Energian keskitettyyn valvomoon

  • Etävalvonta mahdollistaa lämmönjakokeskuksen reaaliaikaisen toiminnan varmistuksen, säätöarvojen ohjauksen sekä hälytysten käsittelyn etänä

  • Lungin avulla pystytään leikkaamaan kulutushuiput ja saavuttamaan säästöjä

  • Kattava raportointi antaa lisätietoa lämmityksen toimivuudesta

  • Lungin avulla voidaan mitata ja optimoida huoneistokohtaisia lämpötiloja

  • Asiakas saa halutessaan reaaliaikaisen näkymän huoneistojen olosuhteista

Kuinka Lungisti sinä haluat ottaa? Lue lisää: raumanenergia.fi/lungi

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.