Lumen loistaa jälleen Rauman pimeiden iltojen ilona tammikuussa

Lumen-valotaidetapahtuma, Rauma
Yksi viime vuoden kuvatuimmista kohteista oli eri väreissä hehkunut kaupungintalon vanha osa. (Kuva: Elmeri Elo)

Viime tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Lumen-valotaidetapahtuma tulee jälleen tammikuussa 2022 piristämään Rauman talvea. Rauman Energian aloitteesta viime talveksi ensimmäistä kertaa syntynyttä Lumenia on kehitetty saatujen palautteiden pohjalta ja tulevanakin talvena tarjolla on mieleenpainuva elämys 7.–15. tammikuuta.

–Lumen sopii erinomaisesti paikallisen energiayhtiön tempaukseksi, koska voimme sen avulla ilahduttaa mahdollisimman monia raumalaisia ja tehdä Rauman talvesta kiinnostavamman. Ensimmäinen Lumen sai niin paljon kiitosta, että jatkosta päätettiin käytännössä heti sen jälkeen, Rauman Energian toimitusjohtaja Marko Haapala sanoo.

Lumen 2022 -tapahtuman järjestämistä helpotti se, että kaikki viimekertaiset yhteistyökumppanit lähtivät innolla mukaan myös uuteen tapahtumaan. Rauman Energian ohella tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimii toinen vahvat paikalliset juuret omaava Osuuskauppa Keula.

–Oli hienoa olla viime vuonna luomassa jotain ihan uutta ja viestittää raumalaisille, että asiakasomistajuus on paljon muutakin kuin bonusta. Keula on monessa mukana paitsi tukemalla ja tekemällä, me haluamme tehdä Raumasta paremman paikan elää, tiivistää Osuuskauppa Keulan asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Johanna Sainio.

Lumen-valotaidetapahtuman järjestelyorganisaatiota on vahvistettu viime vuodesta. Tapahtuman tuottajana toimii Rauman kaupungin vastaava kulttuurituottaja Leila Stenfors.

–Lumenista halutaan luoda entistäkin enemmän talvinen tapahtuma, johon mahdollisimman monet eri tahot, taiteilijat, yritykset ja yhdistykset, voivat omalta osaltaan osallistua. Teeman mukaisesti tapahtuma luo yhteyksiä ja tapahtumaa tehdään yhdessä. Se mahdollistaa yhteyden syntymisen taiteilijoiden, paikallisen yhteisön ja tapahtumakävijöiden välille, Stenfors kuvailee.

Valotaiteen kuratoinnista tapahtumaan vastaa hiljattain Raumalle muuttanut yhteisötaiteilija ja kulttuurituottaja Elina Tiainen.

–Yhteys-teema sulkee sisälleen ihmisten luontaisen tarpeen olla yhdessä muiden ihmisten kanssa, jonka mahdollisuuden pois sulkeminen tässä ajassa on korostanut sen merkitystä elämässämme. Yhteisön voima, siihen kaipuu, yhteyden katkeaminen tai sen muuttumattomuus jakavat elämämme tapahtumasarjoja. Yhteys sanana liittyy myös teknologiaan ja jopa sähkön olennaiseen materiaaliseen luonteeseen, Elina Tiainen kertoo.

Tiaisen tausta on alun perin esitystaiteessa, jonka kautta hänelle on tullut tutuksi valo- ja mediataiteen eri muodot ja mahdollisuudet. Hän usein yhdistää osaksi esityksiään ja yhteisötaideteoksiaan valo- ja mediataidetta luoden monitaideteoksia. Tällä hetkellä Lumenin kuratoinnin lisäksi hän tuottaa Suomenlinnaan Suomen valotaiteen seuran FLASH:in biennaalia, joka järjestetään kolmatta kertaa.

Tiainen haluaa esitellä mahdollisimman monipuolista valotaidetta, osallistaa kaupunkilaisia tapahtumaan eri tavoin ja tuoda valotaidetta osaksi ympäristöä keskustellen Rauman ainutlaatuisen kaupunkiarkkitehtuurin kanssa.
Tapahtuman järjestäjät esittävät kutsun taiteen tekijöille, mahdollisille uusille sponsoreille ja koko Rauman yhteisölle tulla mukaan tekemään tapahtumaa.

Lumen-valotaidetapahtuman teoshaku aukeaa 30.9. ja jatkuu lokakuun loppuun asti (31.10.). Teoshaku on auki kaikille valotaiteen tekijöille Suomessa. Tapahtuma etsii niin sisä- kuin ulkoteoksia. Tarkemmat tiedot ja hakulomake löytyvät Lumen-valotaidetapahtuman nettisivulta: lumenrauma.fi/teoshaku

Rauman Energian, Osuuskauppa Keulan ja Rauman kaupungin lisäksi Lumen-valotaidetapahtumaa ovat mahdollistamassa Rauman seurakunta, Rakastunut Raumaan, Viestintäosakeyhtiö Bonde ja Mixa.fi.

Lumen-valotaideviikon järjestelyjen etenemisestä kerrotaan nettisivuilla lumenrauma.fi ja tapahtumaa voi seurata sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #lumenrauma

Alla olevalla videolla kooste tammikuun 2021 Lumen-valotaidetapahtumasta.

Ajankohtaista

Toista kertaa järjestettävän valotaidetapahtuman teemana on Yhteys.

Rauman Energia Sähköverkko Oy ja Vakka-Suomen Voima Oy ottavat käyttöön tuntikohtaisen netotuksen, mikä parantaa aurinkosähkön pientuottajien saamaa hyötyä itse tuotetusta aurinkosähköstä.

Rauman Energia Sähköverkko Oy:n verkkoalueella tehdään helikopteriraivauksia syyskuun lopulla.

Lännen Omavoiman uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Jesse Ruotsalainen. Riihimäeltä kotoisin oleva energia-alan ammattilainen aloittaa uudessa tehtävässään 6. syyskuuta.