Kulissien takana: Päiväni tietohallintopäällikkönä

Tietohallintopäällikkö Taneli Heinon työpäivistä suurin aika kuluu erilaisissa Teams-palavereissa. Työmatkat hän taittaa hyvässä säässä pyörän selässä.

Rauman Energian tietohallintopäällikkö Taneli Heino.
Tietohallintopäällikkö Taneli Heinon toimenkuvaan kuuluu muun muassa kokonaisvastuu tietohallinnosta, IT-tiimin vetäminen, tietoturva ja IT-projektit. (Kuvat: Pauliina Puputti)

TANELI HEINO

  • Syntynyt 1981 Eurajoella. Asuu Raumalla.
  • Työ: Tietohallintopäällikkö.
  • Perhe: Puoliso, kaksi lasta, kaksi kissaa ja koira.
  • Harrastukset: Pyöräily ja tietokonepelit.
Taneli Heino tauolla kaatamassa teetä mukiinsa.

Klo 7.15
Herätyskello soittaa ja hyvin lyhyiden aamutoimien jälkeen lähden töihin. Hyvällä säällä matka taittuu pyörällä. Perillä olen kahdeksalta.

Klo 8.00
Työpäivä alkaa sähköpostien ja mahdollisten hälytysten läpikäymisellä. Hälytykset voivat johtua yhteyskatkoista ja tietoturvaan liittyvistä asioista. Suurin osa on lyhyitä katkoksia, mitkä eivät aiheuta toimenpiteitä.

Klo 9.00
On kahvitauon aika, vaikkakin juon teetä. Sen jälkeen on tietoturvan kehittämiseen liittyvä Teams-kokous toimittajan kanssa. Tietoturvan kehittämiseen käytetään merkittävästi aikaa nykyisessä maailmantilanteessa.

Klo 11.00
Menen lounaalle työporukan kanssa. Paikkaa vaihtuu päivittäin, mikä ratkaistaan huutoäänestyksellä. Aasialaistyyppinen lounas maistuu minulle mieluiten.

Taneli Heino palaverissa tietokoneellaan.
Erilaiset palaverit ovat isossa osassa työpäivää. Palavereja pidetään säännöllisesti toimittajien sekä yhteistyökumppanien kanssa.

Klo 12.00
Pidämme viikoittaisen tiimipalaverin, johon osallistuu meidän ja Vakka-Suomen Voiman IT-porukkaa. Minä johdan tiimiä. Palaverin tarkoituksena on käydä viikon juoksevia asioita ja ongelmia läpi. Palaverin jälkeen on päiväkahvin aika.

Klo 14.30
Työkaveri tulee kertomaan, että yksi sovellus ei toimi. Lähden selvittämään vikaa, mikä ratkeaakin helposti palvelun uudelleen käynnistämisellä. Tällaiset pienet ongelmat ilmaantuvat silloin tällöin.

Klo 15.00
Ohjelmassa on säännöllinen palveluiden seurantakokous IT-toimittajan kanssa. Työpäivistäni kuluu yleensä monta tuntia erilaisissa Teams-palavereissa.

Klo 16.00
Työpäivä päättyy neljältä, hyppään pyörän selkään ja lähden kotiin.

Heino käymässä Laitehuoneessa.
Laitehuoneissa käynnit ovat nykyään harvinaisia, mutta toisinaan sinnekin on hyvä tehdä tarkastuskäyntejä.

MITÄ TOIMENKUVAASI KUULUU?

Kokonaisvastuu tietohallinnosta, IT-tiimin vetäminen, tietoturva, IT-projektit, toimittajien hallinta sekä käytännön suunnittelu-, asennus- ja ylläpitotyötä.

TYÖN PARHAAT PUOLET?

Työ on teknisesti haastavaa ja monipuolista. Meillä on hyvä yhteishenki IT-tiimissä ja koko talossa muutenkin.

IKIMUISTOISIN HETKI?

Ikimuistoiset hetket liittyvät yleensä negatiivisiin asioihin eli ilmaantuu joitain vikoja, joista myöhemmin selvitään kunnialla. Kerran eräs kaivinkoneyrittäjä onnistui katkaisemaan kolme valokuitua aitatolpalla. Siitä seurasi tietoliikenneyhteyden katkeaminen mutta onneksi oli varmentavia yhteyksiä.

ERIKOISINTA TYÖSSÄ?

Ukrainan sodan jälkeen uhat, tietoturvavaatimukset ja kyber-hyökkäysten määrät ovat kasvaneet entisestään. Tilannetta pitää seurata jatkuvasti erilaisissa foorumeissa ja olla varautunut nopeisiin muutoksiin. Valmistautumista ei tehdä yksin vaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa.

Ajankohtaista

Touko–kesäkuun vaihde toi muutoksia Rauman Energian valokuituliiketoimintaan. Sukkela-valokuitu liittyy osaksi Lounean palvelutarjontaa tehdyn liiketoimintakaupan myötä. Sukkela on jäämässä nimenä historiaan.

Rauman Biovoima toimittaa puuperäisillä polttoaineilla tuotettua prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköä UPM:n paperitehtaalle ja Rauman Energialle. Voimalaitos tuottaa lähes kaiken raumalaisten tarvitsemasta kaukolämmöstä.

Rauman Energia Sähköverkko investoi tänäkin kesänä merkittävästi sähköverkkoon, josta valtaosa on jo säävarmaa verkkoa. Myös kaukolämmön osalta tehdään investointeja, jotta toimitusvarmuus paranee ja Rauman suosituin lämmitysmuoto tulee yhä useamman saataville.

Maija Männistö tuo Raumaa positiivisesti valtakunnan kartalle. Hän on erinomainen esimerkki siitä, miten omasta mielenkiinnon kohteesta voi rakentaa itselleen uuden ammatin.

Nea Suominen tekee Rauman Energian back office -tiimissä tärkeää työtä, jolla varmistetaan esimerkiksi laskutuksen toimivuus. Lisäksi Nea tapaa ajoittain asiakkaita Kairakadun asiakaspalvelupisteellä.

Kiinnostus energia-alaa kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Se antaa meille hyvät mahdollisuudet kehittää palveluja asiakkaidemme tarpeiden mukaan ja olla mahdollistamassa vihreää siirtymää.

Asiakaspalvelupiste Kairakadulla palvelee heinäkuussa vain ajanvarauksella. Puhelinasiakaspalvelu palvelee kesä-heinäkuussa arkisin kello 8-16.

Liiketoimintakauppa vahvistaa Lounean jo ennestään vahvaa asemaa valokuitumarkkinassa ja tuo kotimaisen Lounean palvelut saataville tuhansille omakoti- ja taloyhtiöasunnoille Rauman alueella.