Kulissien takana: Kaukolämpöasentajan päivä

Juha Vähä-Ettala, Rauman Energia
Juha Vähä-Ettala Rauman Energian toimitalon edessä Kairakadulla. (Kuva: Pauliina Puputti)

TEKSTI: Pauliina Puputti
KUVAT: Pauliina Puputti ja Elmeri Elo

Kaukolämpöasentajan jokainen työpäivä on erilainen, kun tarkastuskohteet vaihtuvat ja liikkumista riittää Rauman kaupungin alueella. Juha Vähä-Ettala nauttii työssään erityisesti ongelmanratkaisusta.

Juha Vähä-Ettala

  • SYNTYNYT 1977 Raumalla, jossa asuu edelleen.
  • TYÖ Kaukolämpöasentaja.
  • PERHE Puoliso ja kaksi lasta.
  • HARRASTUKSET Ulkoilu.
Juha Vähä-Ettala, Rauman Energia
"Aamupäivisin teen tarkastuskäynnit. Käynneillä katsotaan, että kaikki toimii kuten pitää. Havainnot kirjataan ylös mukana kulkevaan tablettiin. Myös raporttien lähettäminen asiakkaalle onnistuu suoraan kohteessa." (Kuva: Pauliina Puputti)

Klo 6.15
Herään varttia yli kuusi, keitän kahvit ja lähden töihin. Työmaalla olen ennen seitsemää ja työpäivä alkaa seitsemältä. Ensimmäisenä katson järjestelmistämme, onko sopimusasiakkaiden kiinteistöjen energiankulutuksessa poikkeamia, joihin reagoidaan. Se kuuluu meidän Lungi-asiakkaiden palveluun.

Klo 8.00
Seuraan Lungi-asiakkaitamme listalta, jossa on päivämäärät, milloin käyn kullakin asiakkaalla tarkastuskäynnillä. Ennen käyntiä katson järjestelmästä, miten tarkastettava kiinteistö on toiminut. Sieltä voi löytyä jotain, mitä pitää käynnillä erikseen tutkia. Esimerkiksi huono jäähtymä vaatii sen, että pitää katsoa säätimet kuntoon. Tarkastuskäyntiin kuuluu raportin tekeminen ja lähettäminen kiinteistönomistajalle. Se onnistuu myös paikan päällä suoraan tabletilla.

Yleensä käyn aamupäivän aikana kahdella asiakkaalla. Työ on päivittäistä liikkumista ja auton mittariin tulee vuosittain noin 10 000 kilometriä.

Klo 11.00
Tarkastusten jälkeen käyn lounaalla Rauman keskustassa. Minulla on kantapaikka, jossa on aina tuttuja samaan aikaan syömässä.

Klo 13.00
Esimiehen kanssa pidetään palaveri, onko joitain muita kohteita, missä pitää käydä. Tällä haluamme varmistaa, että jokainen asiakas saa palvelua mahdollisimman nopeasti.

Klo 14.00
Kahden aikaan juodaan työkaverien kanssa iltapäiväkahvit ja rupatellaan samalla niitä näitä.

Klo 15.00
Työpäivä päättyy kolmelta. Sitä ennen lähetän raportteja tarkastuksista, joita olen tehnyt päivän aikana. Työpäivät ovat vaihtelevia, kun joka päivä tulee käytyä eri paikoissa tarkastuskäynneillä. Viimeiset viisi vuotta olen tehnyt pääosin näitä töitä. Talossa olen kaikkiaan ollut kymmenen vuotta.

Juha Vähä-Ettala, Rauman Energia
"Asiakaskohteita on ympäri Rauman kaupunkia ja kulkemista työssäni on päivittäin. Ehdin käydä päivän aikana yleensä kahdessa kohteessa ja pidän kirjaa tarkistettavista kohteista." (Kuva: Elmeri Elo)

MITÄ TOIMENKUVAASI KUULUU?

Pääosin työpäiväni koostuvat Lungi-asiakkaidemme laitetarkastuksista. Käyn tarkastamassa kiinteistöjen kaukolämpölaitteistojen lämmönsiirtimet ja kaikki siihen kuuluvat laitteet niin rivi-, kerros- kuin omakotitaloissa. Jokaisesta tarkastuskäynnistä tehdään myös raportit asiakkaille. Lisäksi esimerkiksi huolehdin Rauman Energian kaukolämpöverkon ja -laitosten huoltotöistä.

TYÖN PARHAAT PUOLET?

Joustavuus, itsenäisyys ja ongelmanratkaisu. Saan itse vaikuttaa työpäivien sisältöön suunnittelemalla päivien kulun.

IKIMUISTOISIN HETKI?

Se on aina hyvä hetki, kun saa autettua asiakasta. Ikimuistoisia hetkiä tulee siis melkein joka päivä.Mikä Lungi?

Lungi on Rauman Energian palvelu kaukolämpöasiakkaille. Lungin avulla varmistetaan kiinteistöjen energiatehokkuus ja laitteiden oikeanlainen toiminta. Kaukolämpöasiakas saa Lungin avulla säästöjä, helppoutta ja mukavuutta itse valitsemansa palvelutason mukaan. Lungi-kokemusta voi lisäksi täydentää Rauman Energian asiantuntijapalveluilla tai hankkimalla energiaa säästävän älykkään lämmönjakokeskuksen palveluna kätevästi kuukausimaksulla.

Kuinka lungisti sinä haluat ottaa? Lisätiedot: raumanenergia.fi/lungi

Ajankohtaista

Rauman Energian ja Rauman Energia Sähköverkon asiakaspalvelunumero ja vikapalvelunumero uudistuvat.

Kiinteistönomistajille on tarjolla useita uusia tukimuotoja, joilla he voivat olla mukana energiatalkoissa ja luoda samalla sekä puhtaampaa huomista että taloudellista säästöä.

Rauman Energia Oy laajentaa Sukkela-valokuitunsa saatavuutta Haapasaaressa Otanmaantien ja Sokertopantien alueilla kesän 2023 aikana.

Päivityksessä mittarit ohjelmoidaan toimittamaan tuntisarjan sijasta 15 minuutin mittaussarjaa.

Rauman Energia -konsernin liikevaihto kasvoi viime vuonna kuusi prosenttia 34,9 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto laski 33 prosenttia 4,9 miljoonaan euroon ja tilikauden tulos oli 12,9 miljoonaa euroa tappiollinen.

Rauman Energian kaukolämmön yritys- ja taloyhtiöasiakkaiden on nyt mahdollista hankkia käyttöönsä 100-prosenttisesti vihreää kaukolämpöä.

Viime kuukausina on käyty valtavasti keskustelua energia-alan murroksesta. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna muutos on ollut vieläkin pidempikestoista ja suurempaa kuin mistä yleisesti puhutaan.

Kaukolämmön uudet palvelut ovat löytäneet hyvin tiensä raumalaisten asiakkaiden luokse.