Arkisto: Kappelinluhta-projekti 2013-2017

Arkisto: Kappelinluhdan kaukolämpöprojekti

Kappelinluhdan matalalämpöalueen saneerausprojekti jatkui kesällä 2017 jo viidettä kesää, jonka jälkeen mittava projekti saatiin päätökseen.

Vuoden 2017 työt aloitettiin Kappelinluhdassa 5. kesäkuuta Hirvitieltä Kauristien risteyksen kohdalta kohti Pohjoiskehää.

Rauman Energia tiedotti tällä sivulla töiden etenemisestä ja aikatauluista. Oheiseen karttaan on merkitty punaisella alueet, jotka valmistuivat kesällä 2017.

Työmaan tilanne 25.8.2017:

Kappelinluhdan kaukolämpötyömaalla työt ovat jälleen edenneet mukavasti. Viimeisetkin kuopat on saatu peitettyä, mutta monenlaisten jälkitöiden eteneminen jatkuu kiivaana. Näin ollen liikenteelle aiheutuu edelleen vaihtelevasti häiriötä Kappelinluhdan alueella. Teiden asfaltointityöt aloitetaan syyskuun aikana.

Muutamiin taloihin on vielä asentamatta vaihdinpaketti ja sähkötyöt ovat osittain kesken. Tavoitteena on saada kaikki näiltä osin kuntoon alkavan viikon aikana.

Kuva Hirvitieltä aamulla 25. elokuuta.

Työmaan tilanne 2.8.2017:

Kesä on kääntynyt elokuun puolelle. Se tarkoittaa Kappelinluhdan kaukolämpötyömaalla sitä, että kaivutyöt on aloitettu Naalivaheella. Naalitiellä jatketan lämmönvaihtimien kytkentöjä. Ohessa 2.8. aamulla otettuja kuvia Kappelinluhdasta.

Kaivutyöt aloitettiin tällä viikolla Naalivaheella. Kuva otettu Naalitieltä kohti Naalivahetta yli Hirvitien risteyksen. Hirvitie Naalitien risteyksen kohdalla. Naalivahe. Hirvitie. Rusakkovahe.

Työmaan tilanne 24.7.2017:

Naalitien runko-osuus saatu peitettyä perjantaina 21.7. Myös Rusakkovaheen runko-osuus peittyy lähipäivinä. Molemmilla kaduilla jatkuu talohaarojen kaivaminen, mutta runko-osuuksien peittämisen ansiosta liikkuminen kaduilla helpottuu huomattavasti. Ainoan kaivamattoman runkolinjan kaivutyöt aloitetaan viikon 30 aikana Naalivaheella.

Työt Kappelinluhdassa ovat edenneet ripeäasti. Tavoitteena on saada elokuun loppuun mennessä kaikille lämpö kytkettyä. Jo tällä hetkellä noin puolet kiinteistöistä pääsee nauttimaan uuden järjestelmän kautta toimivasta lämpimästä käyttövedestä.

Kuva Naalitieltä 24.7.2017.

Työmaan tilanne 21.6.2017:

Työt Kappelinluhdassa etenevät mukavasti. Juhannusviikolla merkittävin edistyminen tapahtuu Supivaheen kohdalla. Se saadaan avattua liikenteelle torstaina 22.6. Naalitien alkuosan kaukolämpöputket eristetään heti juhannuksen jälkeen maanantaina ja kaapelien asennuksen jälkeen kaivanto peitetään. Naalivahen kaivuu alkaa myös mahdollisesti jo juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Tältä näytti Naalitien ja Hirvitien risteyksessä iltapäivällä 21.6.2017.

Työmaan tilanne 12.6.2017:

Työt Kappelinluhdassa ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Hirvitien osuus on nyt kaivettu kokonaan Naalitien ja Kauristien risteysten väliltä. Myös Supivahe on kaivettu.

Naalitiellä kaivaminen aloitettiin Hirvitien suunnasta ja tällä viikolla aletaan kaivaa Naalitietä myös toisesta suunnasta eli Kauristien päästä.

Kuva Naalitieltä 9. kesäkuuta.

Koostimme sivun alareunaan muutamia kuvia eri vuosilta.

Lue myös Ahmatiellä asuvan Sauli Ahvenjärven haastattelu: "Nyt riittää lämpöä ja säätäminen on helpompaa"

Kappelinluhta 2017
Karttaan on merkitty punaisella alueet, joissa työskennellään kesällä 2017. Kartan voi avata suuremmaksi klikkaamalla.

Yleistä tietoa Kappelinluhdan matalalämpöverkon saneerauksesta 2013-2017

Rauman Energia saneeraa Kappelinluhdan vanhentuneen matalalämpöjärjestelmän vuosina 2013–2017. Alueen jokaiseen kiinteistöön tuodaan uudet putket ja asennetaan omat lämmönvaihtimet. Kyseessä on mittava projekti, sillä alueella on 283 omakotitaloa ja 52 rivitaloa. Kaikkiaan matalalämpöjärjestelmän uusiminen maksaa Rauman Energialle noin viisi miljoonaa euroa.

Kappelinluhdan matalalämpöverkon lämpöhäviöt ovat lähes kolminkertaiset normaaliin verrattuna. Omakotiasukkaille uudet kaukolämpölaitteet merkitsevät tuntuvaa energiansäästöä sähkötoimisten lämminvesivaraajien jäädessä historiaan. Samoin rivitaloissa lämpimän käyttöveden tuottaminen kaukolämmöllä on jatkossa mahdollista.

Kappelinluhdan kaavamääräyksiin sisältynyt lämpösopimus puretaan ja jatkossa asukkaat voivat valita vapaasti haluamansa lämmitystavan. Rauman Energia haluaa kuitenkin tarjota nykyaikaisen ja edullisen kaukolämpöjärjestelmän pitkälle tulevaisuuteen. Omakotitalon laitteet ja asennukset maksavat noin 5 000 euroa, josta Rauman Energia maksaa puolet.

Lämpöliittymästä ei saa kotitalousvähennystä (23.1.2013)

Verohallinto on 8.11.2012 päivittänyt kotitalousvähennykseen liittyvää ohjeistustaan. Sen mukaan vähennystä ei voida myöntää kaukolämmön liittymismaksuun sisältyvästä verovelvollisen asunnossa tai piha-alueella tehdyn työn osuudesta, mikäli liittymismaksu on palautuskelpoinen. Ohjeistus tuli heti voimaan. Aiemmin ohjeistusta tulkittiin siten, että myös palautuskelpoiseen liittymismaksuun sisältyvästä työn osuudesta voitiin tehdä kotitalousvähennys.

Kaipaatko lisätietoa?

Rauman Energian henkilökunta auttaa projektiin liittyvissä asioissa:

  • Jorma Rantala (02) 8377 8781
  • Eetu Järvenpää (02) 8377 8683
  • Jouni Kartano (02) 8377 8782

Rauman Energia rakentaa Kappelinluhdassa - tutustu esitteeseen (PDF)

Ajankohtaista: Kaukolämpö

Asiakaspalvelumme on keskiviikkona 19.1. auki järjestelmäpäivitysten takia vain käyntiasiakkaille. Palvelemme jälleen normaalisti kaikissa kanavissa torstaina 20.1. kello 8 alkaen.

UPM:n tehtaiden lakko vaikuttaa merkittävästi Rauman Energian kaukolämmön tuotantoon, sillä Rauman Biovoiman biokattilat eivät ole käytössä ja lämpöä joudutaan tuottamaan öljykäyttöisillä varakattiloilla.

OMA Raportti -palvelun saa helposti käyttöön luomalla uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Energiateollisuus ry:n teettämän tutkimuksen mukaan energiayhtiöiden asiakastyytyväisyys on pysynyt korkealla vuonna 2021. Kaukolämmön osalta tyytyväisimpiä oltiin Rauman Energiaan. Myös Lännen Omavoima sai erinomaisen tuloksen.